Sparen voor je kind

Als ouder is het goed om geld weg te zetten voor later, bijvoorbeeld om een studie te kunnen van je kind te financieren. Toch is het vaak minder vanzelfsprekend om voor dit doel een kinderspaarrekening te openen. Meer rente kun je namelijk halen uit één of meerdere deposito’s. Daarnaast zijn er zoveel soorten kinderspaarrekeningen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Verder zijn er ook nog een heleboel reguliere spaarrekeningen en deposito’s waar je geld op vast kunt zetten voor je kind waardoor de keuze dikwijls nog lastiger wordt.

Tip! Vergelijk hier alvast enkele spaarrekeningen

AanbiederGratis adviesBekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder!Berekenen
Tip: heel hoge rente!Berekenen
Tip: Uw geldreserve is altijd beschikbaar!Berekenen

Extra spaarpremie op een kinderspaarrekening

Kinderspaarrekeningen zijn van al behoorlijk oud en kenmerkten zich in het verleden vooral door de extra spaarpremie die de bank uitkeerde na een bepaalde spaarperiode. Dergelijke spaarrekeningen zijn echter relatief schaars. Slechts een beperkt deel van alle kinderspaarrekeningen werkt nog met een extra spaarpremie:

De rest van de kinderspaarrekeningen onderscheiden zich in de regel niet of nauwelijks van reguliere spaarrekeningen of deposito’s. Vaak versturen banken bij kinderspaarrekeningen overigens nog wel vaak papieren rekeningoverzichten en ontvang je bij het openen van een dergelijke spaarrekening dikwijls een welkomstgeschenk. Ook wordt door een aantal banken de rente op deze kinderspaarrekening net wat hoger gesteld dan die van bijvoorbeeld een reguliere internetspaarrekening.

Rentepercentages van kinderspaarrekeningen

De rentepercentages van de meeste kinderspaarrekeningen zijn vandaag de dag nagenoeg gelijk aan die van reguliere spaarrekeningen. Bij het vergelijken van de rentepercentages van verschillende spaarrekeningen moet je rekening houden met een omrekening van de bonusconstructies en eventuele opnamekosten. Deze dien je vooraf om te rekenen naar de effectieve rente die je kind uiteindelijk zal ontvangen.

Lonende depositoconstructie

Een spaardeposito levert in de regel meer rente op dan een kinderspaarrekening. In het bijzonder wanneer je tussentijds geen spaargeld op wilt nemen, is een constructie met meerdere depositorekeningen vaak lonend. Zelfs als je maandelijks slechts een klein bedrag kunt sparen voor je kind kun je jaarlijks het gespaarde bedrag vastzetten op een nieuwe (10-jaars)depositorekening. Je dient er dan wel voor te zorgen dat alle rekeningen op of rond het achttiende levensjaar van het kind vrijkomen. Op die manier kun je uiteindelijk, zelfs bij een gering maandelijks spaarbedrag, duizenden euro’s meer sparen dan met een kinderspaarrekening.

Verschillen
KinderspaarrekeningDeposito
Variabele renteVaste rente
Vrije beschikking over het spaargeldGeld staat langere tijd vast
Vaste looptijd tot de achttiende verjaardagKeuze uit verschillende looptijden
Voortdurend mogelijk om geld te stortenVaak zijn tussentijdse stortingen niet mogelijk
Lagere effectieve rente aan het einde van de spaarperiodeHogere effectieve rente bij het vrijvallen van het deposito.

Een (kinder)spaarrekening kiezen

Een kinderspaarrekening kan op het eerste gezicht een ingewikkeld product lijken. Het vergelijken is echter minder lastig dan je denkt door eerst te beoordelen welk spaarproduct het beste bij je persoonlijke situatie en wensen past. Ga je voor vrijheid wil of juist voor een hoge spaarrente? Wanneer je vooraf nog niet weet wat je exact wil dan is het verstandig om het geld even op een spaarrekening zonder voorwaarden te plaatsen zodat je dit later nog vast kunt zetten.

Indien je wel weet welk product je wilt dan kun je zowel kinderspaarrekeningen als reguliere spaarrekeningen en deposito’s onderling vergelijken om erachter te komen hoeveel deze spaarvormen je op kunnen leveren. Verder moet je je bedenken dat, als je spaart voor je kind, je feitelijk een schenking doet. Geld schenken kan namelijk invloed hebben op de belastingen die je moet betalen.

Tip! Vergelijk hier alvast enkele spaarrekeningen

AanbiederGratis adviesBekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder!Berekenen
Tip: heel hoge rente!Berekenen
Tip: Uw geldreserve is altijd beschikbaar!Berekenen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20