Sparen of cryptomunten, is dit het moment om in te stappen?

Negatieve rente is verboden in België, maar op spaarrekeningen wordt al jarenlang de minimumrente vergoed van 0,11% per jaar. Het is niet waarschijnlijk dat de rente op korte termijn weer omhoog zal gaan. De ECB wil immers een ruim monetair beleid blijven voeren en er zijn ook vele miljarden beschikbaar via de EU om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. 

Voorlopig zitten de banken dus niet op jouw spaargeld te wachten, omdat er een overvloed aan geld in het westen beschikbaar is. Een lage rente is wellicht tot dusverre niet verontrustend geweest, maar wel onplezierig. Inmiddels is er echter een reden waardoor het sparen tot negatieve resultaten zou kunnen leiden: inflatie.

De situatie in België vergeleken met Nederland 

In Nederland is er wel een negatieve rente op spaarrekeningen. Dat geldt vanaf 1 juli met name voor bedragen boven de € 100.000. De banken hebben al aangekondigd dat het ook voor lagere spaarsaldi zou kunnen gaan gelden in de nabije toekomst. Ook hier is er geld genoeg beschikbaar en kost spaargeld de banken meer dan het oplevert. In Nederland wordt er daarnaast ook nog belasting geheven op de theoretische opbrengst van spaargeld, al is dat al jaren niet van toepassing. 

Daarboven dreigt nu inflatie, oftewel geldontwaarding. Er is krapte op de markt en dat merk je aan hogere prijzen. Het tekort van bijvoorbeeld computerchips zorgt ervoor dat alle producten waarin deze worden gebruikt duurder worden. Voor het eerst in jaren is de inflatie hoger dan 2% en dat kan een probleem worden voor iedereen die spaart. Door een relatief hoge inflatie neemt de koopkracht van je spaargeld namelijk snel af als daar geen rentevergoeding tegenover staat. Dat is iets waar iedere Belgische spaarder zich zorgen over moet maken.

In België zijn cryptomunten nog relatief onbekend 

Het is niet precies bekend hoeveel Belgen cryptomunten, zoals de Bitcoin, bezitten. Het aantal wordt geschat op enkele tienduizenden, en dan vooral jongeren onder de 35. Dat is een groot verschil met bijvoorbeeld onze noorderburen. Daar is de schatting dat er ruim 700.000 mensen cryptomunten bezitten. Dat zijn zowel mannen als vrouwen en van alle leeftijden. In Nederland zijn cryptomunten een alternatief geworden voor sparen. Er zijn daar ook een 20-tal platforms die onder toezicht staan van de AFM, dat is de waakhond voor financiële handel en beleggen. Bitcoins kan je ook eenvoudig kopen in België met Bancontact of een kredietkaart.

Wat zijn cryptomunten nu precies? 

Cryptomunten zijn digitale en op cryptografie gebaseerde betaalmiddelen. Dat betekent in de praktijk dat er geen fysieke biljetten en munten van zijn, de valuta bestaat alleen in de computers. Ook zijn er geen cryptomunten die door een staat kunnen worden gecontroleerd. De eerste cryptomunt was de Bitcoin is deze is gebaseerd op blockchain-technologie. Dat komt er eenvoudig gezegd op neer dat alle bitcoin-posities in ontelbare computers worden vastgelegd. Hierdoor is de kans dat er iets fout loopt met de digitale munten vrijwel nihil. 

Bitcoins bestaan nu 11 jaar en kunnen derhalve geen rage meer worden genoemd. Tot dusverre zijn ze alleen in El Salvador een wettig betaalmiddel voor alle financiële transacties, maar overal ter wereld accepteren steeds meer ondernemingen en instanties de Bitcoin als een betaalmiddel. In Zwitserland kan je er in diverse kantons al je belasting mee betalen.

Voor- en nadelen van de Bitcoin 

  • Creatie van bitcoins 

Nieuwe bitcoins worden niet uitgegeven, maar ze ontstaan door ‘minen’. Dat minen is niets anders dat complexe berekeningen laten uitvoeren door computers. De beloning voor succesvolle berekeningen is een nieuwe Bitcoin. Het systeem zit ook zo in elkaar dat er nooit meer dan een bepaalde hoeveelheid bitcoins kunnen ontstaan. Geen overheid kan bitcoins ‘bijdrukken’ als er extra geld nodig is. Inflatie als gevolg van monetaire politiek is bij de cryptomunten dus niet aan de orde.

  • De Bitcoin is de afgelopen 11 jaar fors in waarde gestegen 

Waarschijnlijk lees je ook regelmatig over de koersstijgingen en -dalingen van cryptomunten. De koersen zijn volatiel oftewel beweeglijk. Als er goed of slecht nieuws is over de munten wordt dat vaak heftig op gereageerd. Bij andere valuta is dat beslist minder aan de orde. Besef echter wel dat de Bitcoin sinds de creatie van ver achter de komma tot boven de $ 30.000 is gestegen vandaag de dag. De hoogste koers is zelfs boven de $ 60.000 geweest.

  • De Bitcoin is anoniem 

Bitcoin bewaar je in een digitale beurs met een beveiligingswachtwoord. Door de blockchain-technologie is het niet nodig om persoonlijke gegevens toe te voegen aan deze beurs. 

  • De Bitcoin heeft geen dekking 

Het is een bezwaar dat vaak wordt gebruikt door tegenstanders van cryptomunten. Er is geen dekking, behalve het vertrouwen van de bezitters van de munt. In feite is dat voor de andere valuta niet veel anders. Ook voor de euro geldt immers dat de waarde is gebaseerd op vertrouwen. De munt kan niet ingeleverd worden voor bijvoorbeeld goud.

  • Waar gaat de Bitcoin naartoe? 

Die vraag is uiteraard niet zonder veronderstellingen te beantwoorden. Veel analisten verwachten dat de koers nog veel verder omhoog zal gaan. Dat wordt gebaseerd op het accepteren van de Bitcoin als een volwaardig betaalmiddel in een groot deel van de wereld. Daarbij komt dan de inflatie van de niet digitale munten. Een minderheid verwacht dat de Bitcoin alsnog zal verdwijnen.

Kies jij ervoor om (een deel van) je spaargeld om te zetten in cryptomunten? Dat kan al vanaf enkele tientjes en bijvoorbeeld ook met maandelijkse stortingen. Kies altijd voor een betrouwbaar platform. Kijk eens op LiteBit.eu voor meer informatie over handelen in cryptomunten. Hier kun je eenvoudig handelen in crypto, terwijl je de begeleiding krijgt die je nodig hebt.

Meer