Key takeaways
- Noord-Korea beschuldigt Zuid-Korea ervan drones naar de hoofdstad Pyongyang te hebben gestuurd, waardoor de spanningen zijn opgelopen.
- Het incident volgt op een reeks uitwisselingen tussen de twee Korea’s, waarbij Kim Jong Un in januari Zuid-Korea uitriep tot de grootste vijand van zijn regime.
- Noord-Korea beweert dat de drones propagandablaadjes boven de stad hebben gedropt, en noemt dit een provocatie die kan leiden tot een gewapend conflict of zelfs oorlog.
- Zuid-Korea ontkende aanvankelijk dat het drones naar het noorden had gestuurd, maar verklaarde later dat het de beweringen van Pyongyang kon bevestigen noch ontkennen.
Spanningen escaleren
De al maanden oplopende spanningen zijn geëscaleerd, omdat Noord-Korea Zuid-Korea beschuldigt van het sturen van drones naar zijn hoofdstad. Pyongyang beweert dat de drones propagandablaadjes boven de stad hebben gedropt en noemt dit een provocatie die kan leiden tot een gewapend conflict of zelfs oorlog. In reactie hierop hebben Noord-Koreaanse functionarissen de grenstroepen bevolen om klaar te staan om te schieten. Zuid-Korea heeft verklaard bereid te zijn om te reageren en waarschuwde dat elke bedreiging van haar burgers het einde van het Noord-Koreaanse regime zou betekenen.
Een geschiedenis van spanningen
Deze recente toename van de spanningen volgt op een reeks uitwisselingen tussen de twee Korea’s, die hun hoogste punt in jaren hebben bereikt sinds Kim Jong Un in januari Zuid-Korea uitriep tot de belangrijkste vijand van zijn regime. In oktober beschuldigde het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea Zuid-Korea ervan dat het twee weken lang drones naar Pyongyang had gestuurd, en beweerde dat deze “opruiende geruchten en onzin” met zich meedroegen.
Ongeverifieerde claims
Kim Yo Jong, de invloedrijke zus van Kim Jong Un, waarschuwde Seoul voor de mogelijke gevolgen als dergelijke vermeende dronevluchten opnieuw zouden plaatsvinden. Ze beweerde dat er “duidelijk bewijs” was dat “militaire gangsters” uit het Zuiden bij deze provocaties betrokken waren. Noord-Korea heeft wazige beelden vrijgegeven waarop drones en pamfletten te zien zouden zijn, maar deze beweringen zijn nog niet geverifieerd.
De reactie van Zuid-Korea
Zuid-Korea ontkende aanvankelijk dat het drones naar het noorden stuurde, maar verklaarde later dat het de beweringen van Pyongyang kon bevestigen noch ontkennen. Speculaties suggereren dat activisten, die eerder soortgelijk materiaal via ballonnen naar Noord-Korea hebben gestuurd, verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de dronevluchten. De bewering van Noord-Korea over de drones werd echter door Park Sang-hak, leider van de Free North Korea Movement Coalition, ontkend.
Militaire oefeningen
In reactie op deze ontwikkelingen belegde Kim Jong Un een bijeenkomst met militaire en veiligheidsfunctionarissen, waarin hij plannen schetste voor “onmiddellijke militaire actie” en het belang benadrukte van het behoud van oorlogsdreiging en zelfverdedigingsrechten. Na deze vergadering voerde Noord-Korea gecontroleerde explosies uit op delen van twee wegen die het land met Zuid-Korea verbonden. Deze wegen waren al enige tijd afgesloten, maar de vernietiging ervan is een duidelijke boodschap dat Kim niet openstaat voor onderhandelingen met het Zuiden.
Verhoogde spanningen
Als reactie op deze acties voerde Zuid-Korea zijn eigen militaire oefeningen uit en verscherpte het de bewaking van het Noorden. De regering van de provincie Gyeonggi, die Seoel omringt, wees elf inter-Koreaanse grensgebieden aan als “gevarenzones” in een poging verdere verspreiding van propagandablaadjes tegen het Noorden te voorkomen. Ambtenaren van de provincie Gyeonggi benadrukten de risico’s van dergelijke acties en benadrukten dat ze een militair conflict kunnen uitlokken en de veiligheid van de inwoners in gevaar kunnen brengen vanwege de snel verslechterende inter-Koreaanse betrekkingen.
Noord-Koreaanse Strategie
Analisten suggereren dat het drone-incident de strategie van Noord-Korea weerspiegelt om interne steun te consolideren door dreigingen van buitenaf af te schilderen. Het gebruik van termen als “gescheiden staten” als het gaat om Zuid-Korea, naast zinnen als “landgenoten” en “eenwording”, maakt deel uit van deze aanpak. Professor Kang Dong-wan, een expert in politieke wetenschappen en diplomatie aan de Dong-a Universiteit in Busan, gelooft dat het Noord-Koreaanse regime vertrouwt op angst en een externe vijand nodig heeft om loyaliteit te versterken.
Stalemaat
De wederzijdse uitwisselingen tussen de twee Korea’s benadrukken hun huidige patstelling, waarbij beide partijen niet bereid zijn om toe te geven. Professor Kim Dong-yup van de Universiteit voor Noord-Koreaanse Studies in Seoel wijst op het wederzijdse wantrouwen en de noodzaak voor Seoel om de crisis strategisch te beheersen. Hoewel sommige experts geloven dat de situatie niet zal escaleren in een oorlog, blijft de kans op een conflict zorgwekkend.
Internationale achtergrond
De recente spanningen spelen zich af tegen de achtergrond van de slotfase van de Amerikaanse presidentscampagne. China, van oudsher een bondgenoot van Noord-Korea, heeft er bij alle partijen op aangedrongen om verdere escalatie van conflicten op het Koreaanse schiereiland te voorkomen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!