Spanning stijgt rond farmabedrijf Mithra na laagste beurskoers ooit

Het aandeel Mithra kreeg afgelopen week een forse klap te verwerken en sloot vrijdag af op 4,31 euro, terwijl eerder op de dag met 4,26 euro zelfs een nieuwste laagste koers ooit werd opgetekend. Het aandeel leverde op weekbasis 29 procent in.

Er was niet meteen een directe aanleiding voor de koersdaling van afgelopen week. Vanaf donderdag begon het aandeel fors te dalen bij hoge volumes. Dit nadat enkele grote blokorders werden gedetecteerd.

De daling kan gelieerd zijn aan de nieuwe kredietlijn die Mithra vorige week opende bij LDA Capital. De groep kreeg 3,7 miljoen euro in ruil voor aandelen die men ontving tegen een forse korting onder de toenmalige beurskoers.

LDA Capital gebruikt deze aandelen echter om short te kunnen gaan op Mithra door de nieuwe aandelen op de markt te verkopen tegen hogere prijzen. Dat is interessant voor LDA Capital die hiermee mooie winsten kan maken, maar zet wel extra druk op het aandeel.

Wachten op cruciale deal rond Donesta

Buiten deze technische verkoopdruk kan ook meespelen dat het vierde kwartaal bijna afgelopen is en er nog steeds geen deal is rond Donesta, het kandidaatgeneesmiddel tegen ongemakken tijdens de menopauze. Eerder liet Mithra weten dat een deal ten laatste in het vierde kwartaal verwacht moest worden. Dat de deal er momenteel nog niet is, maakt beleggers extra nerveus.

Echter is de daling niet onverwacht. “Als er in de komende weken geen Donesta-deal komt, verwachten wij dat de tweede tranche van de converteerbare obligatie-uitgifte zal worden opgenomen, waardoor de technische druk op de aandelen op korte termijn verder zal toenemen”, waarschuwde analist Beatrice Allen van Berenberg al medio oktober. “De voortdurende conversie naar aandelen aan een gemiddelde prijs van 5 tot 6 euro per aandeel, legt de handel in het aandeel effectief aan banden”, zei Allen toen.

Min 77 procent sinds jaarbegin

Sinds het begin van het jaar heeft het aandeel Mithra al een slordige 77 procent van zijn waarde verloren, en is het ver verwijderd van zijn piek van rond de 37 euro per aandeel in 2018. Het bedrijf wordt sinds februari 2021 geleid door veteraan Leon Van Rompay, die stichter François Fornieri afloste nadat die laatste in een gerechtelijk onderzoek verwikkeld was.

Wel heeft het bedrijf momenteel geen acute cashproblemen. Zo heeft men door de kredietlijn en een recente kapitaalinjectie door aandeelhouders een cashbuffer die voldoende moet zijn om over de Donesta deal te onderhandelen zonder financiële zorgen.

Ook zal men begin 2023 vermoedelijk een fors dividend ontvangen van Mayne Pharma waar de groep aandelen in heeft. Op 27 januari krijgen aandeelhouders een superdividend van 113 miljoen Australische dollar. Mithra heeft 9,6 procent van de aandelen van Mayne Pharma in handen.

Spannende weken

Vrijdag zag Mithra, na twee dagen van forse koersdalingen op rij, noodzaak om de markt te informeren. Mithra meldde de markt dat er nog altijd wordt onderhandeld met potentiële partners voor Donesta. En ook denkt Mithra nog altijd voor het jaareinde definitieve biedingen te kunnen presenteren.

Ook verwacht Mithra voor het einde van dit jaar met studiedata over de veiligheid te kunnen komen uit een Fase 3 studie in de Verenigde Staten en Canada.

Meer