Key takeaways
- De Spaanse regering wil de standaardwerkweek met 2,5 uur inkorten ten opzichte van de huidige 40-urige structuur.
- Werkgevers vrezen dat dit ertoe kan leiden dat werknemers minder uren gaan werken voor hetzelfde loon, met gevolgen voor de winstgevendheid.
- Er zijn stimulansen voorgesteld, zoals aanwervingspremies, om de werktijdverkorting te compenseren met behoud van het serviceniveau.
Achtergrond en motivering
Vakbonden organiseerden donderdag wijdverspreide protesten in heel Spanje en drongen aan op een overeenkomst tussen de regering en bedrijven om de arbeidstijd te verkorten. De werkgevers verzetten zich hiertegen omdat ze zich zorgen maken over mogelijke kostenstijgingen.
Een vakbondsleider, Unai Sordo van CCCO, sprak een groep demonstranten toe in de buurt van het hoofdkantoor van de werkgeversorganisatie CEOE in Madrid en beweerde dat de Spaanse economie en bedrijven in staat zijn om een vermindering van het aantal werkuren op te vangen. Hij benadrukte dat technologische vooruitgang dit mogelijk heeft gemaakt, terwijl de lonen op peil blijven en de productiviteit mogelijk verbetert.
Het voorstel en de gevolgen
De Spaanse regering, geleid door de socialistische partij van premier Pedro Sanchez, wil de standaard werkweek met 2,5 uur inkorten ten opzichte van de huidige 40-urige structuur. Dit initiatief sluit aan bij een bredere doelstelling van de Europese Unie om de productiviteitskloof tussen de lidstaten te verkleinen zodat ze effectief kunnen concurreren met economische grootmachten als de Verenigde Staten en China, zoals wordt benadrukt in een recent rapport van Mario Draghi, voormalig hoofd van de Europese Centrale Bank, voor de Europese Commissie.
Om de steun van werkgevers te krijgen, heeft de regering stimulansen voorgesteld, zoals aanwervingspremies voor kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers, om de verminderde werkuren te compenseren met behoud van het serviceniveau. Een hoge regeringsbron gaf aan dat als er geen consensus wordt bereikt, Madrid de vermindering eind 2024 eenzijdig zou kunnen goedkeuren.
Zorgen en onzekerheden
Ondernemers zijn echter bezorgd dat het voorstel ertoe kan leiden dat werknemers minder uren gaan werken voor hetzelfde loon, wat gevolgen kan hebben voor de winstgevendheid. De effecten van soortgelijke maatregelen in andere landen blijven onduidelijk. Bijvoorbeeld, Frankrijk’s invoering van een 35-urige werkweek in 2000, hoewel bedoeld om veel banen te creëren, resulteerde in hogere arbeidskosten, waardoor Franse werknemers relatief duurder werden en het concurrentievermogen van bedrijven mogelijk werd belemmerd.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!