Minimumloon ging in Spanje in december 22% hoger, in januari gingen 204.000 jobs verloren

De Spaanse regering trok in december vorig jaar het minimumloon met 22 procent op. Het was een van de eerste opgemerkte maatregelen van de minderheidsregering van de socialistische premier Pedro Sanchez. Het minimumloon werd opgetrokken van 736 euro naar 900 euro per maand.

Werkgevers en de Spaanse Nationale Bank waarschuwden toen al voor de gevolgen. Ze lijken gelijk te krijgen, want in januari gingen 204.000 jobs verloren. Op 2 januari kregen ruim 606.000 Spanjaarden hun ontslag. Dat zijn er dubbel zoveel als eind augustus 2018. Dat is de maand met het grootste aantal ontslagen vorig jaar. Gelukkig werden er ook een paar honderdduizend nieuwe jobs gecreëerd. Het negatief saldo kwam zo uit op iets meer dan 200.000. Het gaat om het slechtste cijfer sinds januari 2013.

De Spaanse Nationale Bank publiceerde vrijdag een rapport, dat de kost van de verhoging van het minimumloon op 145.000 verloren jobs schat.

Regering Sanchez liet niet berekenen wat de gevolgen van de verhoging konden zijn

De regering Sanchez geeft toe dat de cijfers slecht zijn, maar wil geen verband leggen met de verhoging van het minimumloon. Toch moest Sanchez toegeven geen studie te hebben gemaakt van de impact van een verhoging van de het minimumloon op de werkgelegenheid. Andermaal wordt duidelijk dat politici niet weten wat het voor een ondernemer betekent om elke maand op tijd de lonen te moeten uitbetalen. De maatregel zadelt de werkgevers nu op met een extra kost van 2,1 miljard euro per jaar, berekende de werkgeversorganisatie CEOE.

Minimumloon: verhoging is nefast voor jongeren en laaggeschoolden

Economen zijn het erover eens dat een stijging van het minimumloon naast een vertraging van de jobcreatie vaak ook een destructie van jobs met zich meebrengt.

Vooral jongeren en laaggeschoolden zijn volgens analisten de slachtoffers van deze maatregel. Omdat werkgevers geneigd zijn voor die prijs meer ervaren werkkrachten aan te werven. Ook dat blijkt uit de meest recente cijfers. De werkloosheid onder jongeren steeg in januari met 4,15% in vergelijking met december. 10.250 jonger dan 25-jarigen meldden zich in januari voor een werkloosheidsuitkering, een jaar eerder waren er dat amper 612 geweest.

Desondanks kan Spanje terugkijken op een vruchtbaar jaar 2018, goed voor 566.000 nieuwe jobs. Dat is bijna 3% meer dan een jaar eerder en het hoogste aantal in 12 jaar.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.