Volgende maand vinden de Spaanse parlementaire verkiezingen plaats, vier maanden eerder dan normaal, nadat premier Pedro Sánchez het parlement ontbond op 29 mei. Uit de peilingen blijkt dat de conservatieve Partido Popular (PP) weleens zou kunnen winnen. Een van de beloftes van PP: de levensduur van de kerncentrales, die binnen enkele jaren gesloten zouden worden, verlengen.
In het nieuws: De huidige regering, een coalitie van de socialistische partijen PSOE en Podemos, wil de kerncentrales voor 2030 sluiten. De PP wil ze verlengen. De toekomst van de Spaanse kernvloot hangt dus volledig af van de verkiezingen volgende maand.
- “Het zal een beleid van mijn regering zijn om de geplande ontmanteling terug te draaien en de levensduur van onze kerncentrales te verlengen”, zei Alberto Núñez Feijóo, hoofd van de PP, maandag in Barcelona, melden Spaanse media.
- “We kunnen niet 21 procent van de in Spanje geïnstalleerde capaciteit ontkoppelen zonder nog eens 21 procent te hebben die op hernieuwbare energie kan draaien”, zei hij. Indien de kerncentrales sluiten, zal de prijs van energie “exponentieel stijgen”, aldus Feijóo.
- De socialisten in Spanje willen echter dat de klimaatdoelstellingen worden behaald door massaal zon- en windkracht te gebruiken. In Spanje, een land met grote stukken onbebouwd land, ontbreekt het immers niet aan zon en wind.
- Sommige experts geloven ook dat geld besteed aan kerncentrales investeringen in hernieuwbare bronnen zal ontmoedigen. Dat vertelde Jorge Morales de Labra, baas van energiebedrijf Proxima Energia, aan Euractiv.
Opvallend: Hoewel beide partijen het oneens zijn over hoe het moet gebeuren, willen zij in principe hetzelfde doel bereiken: zoveel mogelijk uitstootvrije energie. De potentiële regering-PP zou, behalve kerncentrales, ook inzetten op andere uitstootvrije energiebronnen, zoals biobrandstoffen. Een socialistische regering zou daarentegen sterker inzetten op energiebronnen zoals zon en wind.
De verkiezingen
En nu: De toekomst van het Spaanse energienetwerk zal besloten worden op 23 juli, wanneer de Spanjaarden naar de stembus trekken.
- Maandag publiceerde de Spaanse krant El Mundo een nieuwe peiling, waaruit blijkt dat de voorsprong van de PP kleiner is geworden tegenover een week geleden. De conservatieve partij zou nu 140 van de 350 zetels halen in het Lagerhuis. Vorige week was dat er één meer.
- De twee socialistische partijen van de regering-Sanchez zouden volgens de nieuwste peiling 102 (PSOE) en 35 (Sumar, de extreemlinkse groep die Podemos vervangt) zetels krijgen.
- De extreemrechtse partij Vox zou dan weer 35 zetels kunnen bemachtigen, tegenover 36 tijdens de vorige peiling. PP en Vox samen zouden samen dus 175 zetels kunnen krijgen, net niet genoeg om een meerderheidsregering te vormen.