SpaceX haalt 1,9 miljard op

SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, heeft 1,9 miljard dollar opgehaald, dat staat te lezen in bedrijfsdocumenten.

Dat zou volgens analisten de grootste kapitaalronde van het bedrijf ooit zijn. Momenteel zijn er geen plannen om SpaceX naar de beurs te brengen.

Volgens persagentschap Bloomberg, dat vorige week al nieuws over de kapitaalinjectie bracht, zou dat de waarde van het bedrijf op 46 miljard dollar brengen.

Starlink

SpaceX zal het geld wellicht gebruiken voor de uitrol van zijn Starlink-satellietprogramma. Daarmee wil Musk breedbandinternet brengen naar afgelegen plaatsen. Het project zou voor een deel van het publiek opengesteld moeten worden tegen het einde van 2020 en rekruteert momenteel testklanten.

Op dinsdag heeft SpaceX de laatste reeks Starlink-satellieten de ruimte ingebracht, intussen hangen er zowat 600. Musk heeft toelating om tot 30.000 satellieten te lanceren. Dat komt hem ook op heel wat kritiek te staan, zo zijn astronomen niet te spreken over de lichtvervuiling die het project met zich meebrengt.

Crew Dragon

Deze maand rondde SpaceX nog zijn eerste bemande missie, meteen ook de eerste commerciële bemande ruimtevlucht voor de Verenigde Staten, af. Astronauten Doug Hurley en Bob Behnken werden veilig in de oceaan gedropt met een Crew Dragon van SpaceX. Ze verbleven een maand in het ISS.

Het gaat SpaceX dus voor de wind. Musk zei in eerdere interviews al dat geld vinden voor het ruimtebedrijf nooit een probleem is geweest. Tegen oktober wil Musk graag regelmatige missies naar het ISS organiseren, al blijft zijn eindbestemming natuurlijk Mars.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20