Terwijl de spaarrentes voorzichtig stijgen, zijn de leningen al fors duurder geworden

Terwijl de spaarrentes voorzichtig stijgen, zijn de leningen al fors duurder geworden
Bankautomaat – Photo by Thierry Monasse/Getty Images

Het blijft wachten op het eerste bancaire spaarboekje met een rente van minstens 2 procent (netto). Intussen is het prijskaartje van de consumenten- en woonkredieten al fors gestegen.

Waarom is dit belangrijk?

Het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft een impact op zowel de leningen als de spaarformules, waaronder de spaar- en termijnrekeningen. De rentes op al die producten stijgen.

Details: De renteverhogingen van de ECB zijn goed nieuws voor de banken. Zij ontvangen voortaan een depositorente van 2,5 procent op het geld dat ze stallen bij de nationale centrale bank. Voor ons land is dat de Nationale Bank van België (NBB).

  • Dat heeft de banken aangezet om onder meer de vergoedingen op de spaarboekjes op te trekken. Toch blijven die relatief laag. Momenteel biedt op dit moment geen enkel bank een spaarrekening aan waarop je een rente van 2 procent krijgt.
    • Meer zelfs, tot op vandaag heeft de overheid het meest lucratieve “spaarboekje” op de markt. Op de zogenaamde e-DEPO-rekening ontvang je een rente van 1,96 procent netto.
  • Opvallend: de grootbanken geven de indruk dat ze uitpakken met forse renteverhogingen, maar in realiteit gaat het over alternatieve spaarboekjes waaraan meestal strenge voorwaarden gekoppeld zijn. Intussen blijven de rentestijgingen op de gewone spaarboekjes, waar het meeste spaarkapitaal op geparkeerd staat, eerder beperkt.
    • We nemen de marktleider BNP Paribas Fortis als voorbeeld. Die bank pakte onlangs uit met de Spaarrekening Plus, een spaarformule waarop je een rente van 1,25 procent krijgt. Dat is ruim 10 keer hoger dan het absolute minimum voor gereglementeerd spaarboekjes, zijnde 0,11 procent. Op dat spaarboekje kan je weliswaar maximaal 100.000 euro parkeren.
    • De rente op de gewone spaarrekening bedraagt 0,25 procent, wat iets meer is dan het tweevoud van het wettelijke minimum. Bij veel andere banken zien we soortgelijke taferelen.
    • Het gewone spaarboekje van ING is tot nu toe de meest lucratieve spaarformule van de vier grootbanken zonder voorwaarden. Op dat spaarboekje krijg je een rente van 1 procent.
  • Door de rentestijgingen op de gewone spaarboekjes te beperken, vermijden de banken dat de kosten de pan uit rijzen. Bij BNP Paribas Fortis staat er bijvoorbeeld 66 miljard euro op het klassieke spaarboekje.
  • Tot op vandaag bieden overigens de internetbanken de meest lucratieve spaarformules aan.

Duurdere leningen

Prijskaartje kredieten: Intussen moeten we fors meer betalen voor de kredieten.

  • De rente op een hypothecaire lening met een looptijd van 25 jaar en quotiteit (verhouding tussen het leenbedrag en de actuele waarde van een woning) hoger dan 80 procent is de afgelopen twaalf maanden gestegen van 1,82 naar 3,65 procent, leert de rentebarometer van Immotheker.
  • Ook de consumentenkredieten zijn fors duurder geworden. Dat werd bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk tijdens het Autosalon. Vorig jaar kreeg je bij veel kredietgevers naar aanleiding van dat event een gunsttarief dat lager lag dan 1 procent. Dit jaar was de goedkoopste autolening – die van Beobank – vijf keer duurder. 2,99 procent tegenover 0,59 procent vorig jaar.

Traditioneel verdienmodel: De banken doen alleszins gouden zaken nu de monetaire instelling de rentes aan het optrekken is, leren de kwartaalresultaten. Ze puren daardoor meer winst uit hun traditionele verdienmodel: kortlopende deposito’s omzetten in langlopende kredieten.

  • De Franse bank BNP Paribas zag de rente-inkomsten vorig jaar stijgen van 21,2 miljard euro in 2021 naar 23,2 miljard euro in 2022.
  • De rente-inkomsten van KBC stegen van 4,45 miljard euro in 2021 naar 5,16 miljard euro in 2022.
  • ING zag de rente-inkomsten stijgen vorig jaar stijgen met 5,4 procent tot 13,84 miljard euro. Dat resulteerde wel niet in meer winst voor de bank omdat die minder inkomsten puurde uit TLTRO’s, de spotgoedkope langetermijnleningen van de ECB. De banken kregen de voorbije jaren een rente op die leningen. Die was namelijk negatief.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.