Spaarrentes zullen vrijwel zeker verder dalen na jongste rentebesluit ECB

Spaarrentes zullen vrijwel zeker verder dalen na jongste rentebesluit ECB
Christine Lagarde – Getty Images

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft deze namiddag voor de zesde keer sinds afgelopen zomer de rente met 25 basispunten verlaagd. Kans is groot dat die beslissing de banken zal aanzetten om dieper het mes te zetten in de spaarrentes.


Key takeaways

  • De ECB heeft de beleidsrente met 25 basispunten verlaagd tot 2,5 procent.
  • Daardoor neemt de kans toe dat de banken binnenkort de spaartarieven verder naar beneden zullen bijstellen.
  • De rente op de woonleningen daarentegen dreigt dan weer verder op te lopen door een stijgende langetermijnrente.

In het nieuws: Door de jongste renteknip van de ECB moeten de banken voortaan tevreden zijn met een vergoeding van 2,5 procent voor de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de monetaire instelling.

  • Door de zesde renteknip van de centrale bank hebben de banken minder ruimte om hun klanten een hoge vergoeding uit te betalen voor hun spaarinspanningen.
  • Voor de start van de zomer (2024) bedroeg de zogenaamde depositorente nog 4 procent. Toen kreeg je bij meerdere spelers, waaronder Santander Consumer Bank en ING, een spaarrente van 3 procent of meer. Intussen is dat nog maar het geval voor één spaarboekje, zijnde de Ritme-Spaarrekening van vdk bank. Die rekening, waarbij je maximaal 500 euro per maand opzij kunt zetten, gaat momenteel gepaard met een rente van 3,05 procent. Op het hoogtepunt was dat nog 3,15 procent.
    • Uit een eerdere analyse van onze site bleek dat de gemiddelde spaarrente tussen de zomer van 2024 en de 3 maart is gezakt van 1,7 naar 1,51 procent.

Lagere spaarrentes

Zoom in: Kans is dus groot dat de spaarrentes de komende weken dieper zullen zakken.

  • De grootbanken ING en BNP Paribas Fortis hebben begin deze maand de spaartarieven al gewijzigd. Bij ING ging het om de tweede renteknip sinds de start van 2025. BNP Paribas Fortis snoeide dit jaar voor het eerst in de rente op de gewone spaarrekening, maar wijzigde wel al voor de tweede keer de spaarvoorwaarden van de Spaarrekening Plus, de meest rendabele formule van de grootbank.
  • Hun concurrenten Belfius en KBC lijken nog even de kat uit de boom te kijken.
    • De jongste renteverlaging van KBC dateert van 1 februari (2025). Toen heeft de financiële instelling de rente op de gewone spaarrekening verlaagd.
    • Ook Belfius heeft op 1 februari voor de eerste keer dit jaar de spaartarieven naar beneden bijgesteld.
    • De nieuwe renteknip van de ECB kan hen weliswaar dwingen om het voorbeeld van KBC en BNP Paribas Fortis te volgen en voor de tweede keer dit jaar het hakmes boven te halen.

Opgemerkt: De broker Trade Republic reageert altijd meteen op een renteknip van de ECB. Het is dan ook de eerste financiële instelling die de spaarvergoeding verlaagt. Het gaat hier om de rente die de klanten krijgen op het kapitaal dat ze niet beleggen. Die bedraagt voortaan, net zoals de depositorente, 2,5 procent.

Prijskaartje woonleningen dreigt opnieuw te stijgen

Opgemerkt: Hoewel de ECB de rente heeft verlaagd dreigt het prijskaartje van de woonleningen lichtjes te stijgen. Dat komt omdat de tienjaarsrente in de lift zit. De kredietgevers baseren zich onder meer op dat tarief om het prijskaartje van een woonlening te bepalen.

  • De Belgische tienjaarsrente is donderdagvoormiddag even gestegen tot 3,48 procent, nadat ze woensdag al met 29 basispunten de hoogte was ingeschoten. Eind vorige week bedroeg die rente 2,99 procent.
    • Ook elders in Europa lopen de langetermijnrentes op. Beleggers maken zich namelijk zorgen over de Duitse begrotingsplannen. De Duitse christen- en sociaaldemocraten die onderhandelen over een nieuwe regering plannen een infrastructuurfonds van 500 miljard euro. Voorts geldt de schuldenrem niet langer voor defensie-uitgaven.
  • Door de stijgende langetermijnrente dreigt er tijdelijk een einde te komen aan de dalende hypotheekrente. Volgens de rentebarometer van Immotheker is de gemiddelde rente voor een vaste woonlening met een looptijd van 25 jaar en een quotiteit – de verhouding tussen het leenbedrag en de actuele waarde van een woning – van minstens 81 procent sinds begin dit jaar gedaald van 3,19 naar 3,08 procent.
  • De evolutie van de langetermijnrente is ook afhankelijk van de marktverwachtingen. Als bijvoorbeeld de vrees voor een heropflakkering van de inflatie toeneemt zullen de markten de langetermijnrente (verder) de hoogte injagen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.