Tussen 2008 en 2022 ging de spaarrente grotendeels in dalende lijn. Op sommige momenten kreeg je zelfs nauwelijks vergoeding voor je spaarinspanningen. Intussen is het tij aan het keren, want de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de beleidsrente fors opgetrokken. Maar de spaartarieven van de Belgische banken houden geen gelijke tred.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.
In het nieuws: Eric Dor, hoogleraar economie aan de IESEG, School of Management van de Katholieke Universiteit Lille, heeft een rapport gepubliceerd over de spaaropbrengsten.
- ” Sinds de financiële crisis van 2008 heeft de ECB de rentevoeten naar beneden bijgesteld. Die rente-erosie heeft de rente-inkomsten van de spaarders in de eurozone, en in het bijzonder in België, sterk verminderd”, schrijft de econoom in een nota, die we konden inkijken.
De cijfers: een afname van de spaaropbrengsten met bijna 90 miljard euro.
- In 2008 bracht het Belgische spaargeld 10,695 miljard euro in het laatje. In 2021 was dat nog maar 1,744 miljard euro. Het jaar daarop was er sprake van een lichte stijging tot 2,101 miljard euro. De opbrengsten van de Belgische spaarders zijn dus met meer dan 80 procent gedaald en zijn nog maar een fractie van wat die waren in 2008.
- “Vergeleken met wat deze rente-inkomsten zouden zijn geweest als ze op het niveau van 2008 waren gebleven, bedraagt het gecumuleerde verlies van 2009 tot 2022 87,543 miljard euro”, berekent Dor.
Zoom out: impact van de inflatie.
- In 2021 konden de spaarders slechts 13,55 procent kopen van wat zij in 2008 met hun spaarinkomen konden kopen. In 2022 was dat cijfer gestegen tot 15,03 procent.
- Het tekort wordt nog groter in termen van koopkracht: over de periode 2009-2022 bedraagt dat 91,471 miljard euro.

De spaarrentes stijgen opnieuw
De essentie: de spaarrentes liggen niet in lijn met de beleidsrente van de ECB.
“Terwijl de ECB de rentes al met 350 basispunten heeft opgetrokken, blijven de renteverhogingen bij de banken eerder beperkt”,
Eric Dor
- De depositorente van de ECB bedraagt momenteel 3 procent. In juli vorig jaar was dat nog -0,5 procent.
- Ondanks die fors hogere rente, moesten de Belgische spaarders in februari tevreden zijn met een gemiddeld spaartarief van 0,35 procent, wat slechts 27 basispunten meer is in vergelijking met afgelopen zomer. Ter vergelijking: de monetaire instelling had de rente toen al opgetrokken met 300 basispunten. “Het verschil is van ongekende omvang”, aldus Dor.
- Bovendien zijn er meer renteverhogingen in het verschiet. De ECB komt volgende week opnieuw bijeen en zal naar verwachting de rente opnieuw optrekken. Analisten verwachten dat de depositorente uiteindelijk 3,75 procent zal bedragen.

- Het verschil zorgt er ook voor dat de banken rijker worden, ten koste van de spaarders. “Als de spaarrente niet snel genoeg stijgt, kunnen spaarders hun tegoeden terugtrekken om ze elders te beleggen”, waarschuwde Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), onlangs.
- De banken lanceren weliswaar nieuwe spaarformules met hogere tarieven. Dat om te voorkomen dat ze de rente op bestaande rekeningen, waarop zo’n 300 miljard euro staat, te veel moeten verhogen.
- Santander Consumer Bank heeft met Vision Max het meest lucratieve spaarboekje op de markt. Die spaarformule brengt 2 procent op (voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart). Wie zijn geld op de e-DEPO-rekening van de overheid parkeert, ontvangt netto 2,17 procent, maar dat tarief daalt volgende maand tot 1,75 procent.
(ns/evb)