Spaarders die staatsbon verhuizen naar Keytrade Bank krijgen een extraatje

Meer en meer banken lonken naar het spaargeld dat we hebben geïnvesteerd in de fiscaalvriendelijke eenjarige staatsbon. Nu gooit ook Keytrade Bank zich in de strijd. Spaarders die hun “Van Peteghem-bons” verhuizen naar de internetbank krijgen een extraatje.

In het nieuws: Verschillende banken hebben al acties aangekondigd om in september, wanneer de eenjarige staatsbon afloopt, een deel van het vrijgekomen spaarkapitaal aan te trekken. Er staat immers bijna 22 miljard euro op het spel. Keytrade Bank wacht niet tot de start van het schooljaar en lanceert nu al een actie.

  • Keytrade Bank wil met een bonus van 0,5 procent spaarders overtuigen om hun staatsbons te verhuizen naar de internetbank. De financiële instelling richt daarbij haar pijlen op mensen die in september bij een concurrent hebben ingetekend op de staatsbon.
    • Wie rechtstreeks intekende bij het Agentschap van de Schuld kan niet deelnemen aan de actie. “Zo’n transfer bleek veel te complex te zijn”, merkt een woordvoerder van de internetbank op tegenover De Tijd.
  • Die bonus komt dus bovenop de coupon van de Van Peteghem-bon. Die bedraagt 3,3 procent bruto. De regering heeft in september de roerende voorheffing uitzonderlijk verlaagd van 30 naar 15 procent, waardoor het nettorendement uitkomt op 2,81 procent.

Enkele beperkingen

Details: KeyTrade Bank legt wel enkele beperkingen op.

  • Je kan voor eender welk bedrag kasbons overhevelen naar de internetbank, maar de bonus geldt enkel voor de eerste 30.000 euro die je verhuist. Dat betekent dat het extraatje maximaal 150 euro kan bedragen.
    • Dat bedrag wordt als een commerciële tegemoetkoming rechtstreeks op de rekening van de spaarder gestort. Er wordt geen roerende voorheffing op afgehouden.
  • De actie loopt bovendien al af op 22 juli. Volgens de woordvoerder van de internetbank is zo’n tijdslimiet noodzakelijk omdat een verhuis van effecten tot zes weken in beslag kan nemen.

Ook dit nog: Sommige financiële instellingen rekenen kosten aan wanneer je effecten versluist naar een concurrent. Die kunnen fors oplopen. Bij BNP Paribas Fortis betaal je bijvoorbeeld 150 euro per overgezette lijn.

  • KeyTrade zal de kosten terugbetalen als er minstens voor 500 euro aan effecten wordt overgeboekt. De internetbank zal die kosten tot maximaal 2.500 euro per kalenderjaar vergoeden.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.