BNP Paribas Fortis wil in september met nieuwe obligatie miljarden uit de eenjarige staatsbon aantrekken

Het duurt nog enkele maanden voordat het kapitaal uit de fiscaalvriendelijke eenjarige staatsbon, oftewel de Van Peteghem-bon, vrijkomt, maar de financiële instellingen bereiden zich vandaag al voor om deel van die 22 miljard euro aan te trekken. BNP Paribas Fortis gooit nu obligaties in de strijd.

In het nieuws: BNP Paribas Fortis lanceert obligaties met een looptijd van vijftien maanden, drie jaar en vijf jaar. Klanten kunnen tot en met 31 juli een deel van hun spaargeld beleggen in die effecten.

  • Met het schuldpapier met een looptijd vijftien maanden heeft de grootbank duidelijk haar pijlen gericht op de miljarden die op 4 september vrijkomen wanneer de Van Peteghem-bon afloopt. Die obligatie wordt namelijk op 5 september uitgegeven.
  • De kortlopende obligatie gaat gepaard met een coupon van 3,45 procent. Na aftrek van de inschrijvingskosten en de roerende voorheffing van 30 procent blijft er netto 2,11 procent over.
    • Wie intekent, moet ook rekening houden met instapkosten die maximaal 13,75 euro per schijf van 1.000 euro kunnen bedragen.
  • De twee andere obligaties worden al uitgegeven op 5 juli. Die met een looptijd van drie jaar brengt netto (na afhouding van de inschrijvingskosten en roerende voorheffing) 1,97 procent in het laatje. De vijfjarige obligatie gaat gepaard met een rente van 2,09 procent netto.
    • Ook hier rekent BNP Paribas Fortis instapkosten aan. Die bedragen respectievelijk 23,75 en 28,75 euro per schijf van 1.000 euro.

Opgemerkt: BNP Paribas Fortis heeft zich op het eerste gezicht laten inspireren door Belfius. Die grootbank heeft eind vorige maand obligaties op de markt gebracht om de eenjarige staatsbon te counteren.

  • Naarmate de start van het schooljaar dichterbij komt, zullen ongetwijfeld nog meer banken spaar- en beleggingsproducten lanceren om een deel van vrijgekomen spaargeld aan te trekken. KBC biedt bijvoorbeeld termijnrekeningen aan waarvan de looptijd op 4 september start.
  • Volgens De Tijd werkt Crelan aan een nieuwe kasbon en broedt ING België op een nieuw aanbod voor beleggers.

Ook dit nog: BNP Paribas Fortis heeft bovendien voor de derde keer in een maand tijd een eenjarige kasbon gelanceerd. Die brengt deze keer 3 procent bruto, oftewel 2,1 procent netto in het laatje.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.