Verschillende financiële instellingen, waaronder één grootbank, hebben de voorbije weken de spaartarieven naar boven bijgesteld. Maar welk spaarboekje past perfect bij jou? Dat is geen eenvoudige vraag om te beantwoorden, want je moet met een resem factoren rekening houden.
Waarom het spaarboekje een complexer product is dan je denkt

Waarom is dit belangrijk?
Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is de depositorente - de vergoeding die de banken krijgen op het overtollige spaarkapitaal dat ze bij de monetaire instelling parkeren - in iets meer dan een jaar tijd gestegen van -0,5 naar 4 procent. De banken hebben daardoor meer ruimte om hun spaarders een extraatje te geven. De renteverhogingen verlopen weliswaar heel gestaag.Context: Nadat de ECB in september de rente met 25 basispunten heeft verhoogd tot 4 procent, hebben enkele banken de spaartarieven een zetje gegeven. Intussen heeft ook Belfius hogere spaarvergoedingen aangekondigd. Die gelden vanaf 1 november.
- Het is de eerste grootbank die sinds de succesvolle uitgifte van de staatsbon sleutelt aan de spaarrentes.
Probleem: Door de renteverhogingen is het een goed idee om na te gaan of er geen beter spaarboekje voor je bestaat.
- Uit onze vergelijking blijkt dat de meest lucratieve formule tot zes keer meer opbrengt dan het spaarboekje met de laagste rente.
- Alleen is het niet altijd even eenvoudig om een rekening op maat te vinden. Dat komt omdat het spaarboekje niet zo’n eenvoudig spaarproduct is. Wie zich blindstaart op het totaalrendement, kan er soms bedrogen uitkomen.
Twee fiscale regimes voor het spaarboekje
Fiscaliteit: België zou België niet zijn, moest er niet met verschillende fiscale stelsels worden gewerkt. De fiscus maakt een onderscheid tussen gereglementeerde en niet-gereglementeerde spaarrekeningen.
- Gereglementeerd spaarboekje: Wie spaart via zo’n rekening, betaalt op de eerste 980 euro aan interesten geen belastingen. Op alles boven dat plafondbedrag ben je de belastingdienst een roerende voorheffing van 15 procent verschuldigd. Dat is een gunsttarief, want op alle andere kapitaalopbrengsten, zoals coupons of dividenden, moet je 30 procent betalen.
- Bijna alle spaarboekjes in ons land zijn gereglementeerde rekeningen.
- Dit is ook de reden waarom Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, de roerende voorheffing bij de eenjarige staatsbon uitzonderlijk heeft verlaagd van 30 naar 15 procent. Op die manier kon de overheid met die staatsobligatie concurreren met de spaarboekjes van de banken.
- Niet-gereglementeerd spaarboekje: In dit geval geldt er geen fiscale vrijstelling. Meer zelfs, je moet een roerende voorheffing van 30 procent betalen op alle spaaropbrengsten.
- Ons land telt weinig niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Saver Account van Izola Bank is daar één van.
- Opgelet: De geldrekeningen van brokers zijn ook niet-gereglementeerd. Sommige spelers, waaronder Bux en Trade Republic, betalen hun klanten een rente op de deposito’s die ze niet beleggen. De fiscus int daarbij een roerende voorheffing van 30 procent.
Samenstelling van de spaarrente
Totaalrendement: Ook de manier waarop een spaarboekje is samengesteld kan soms voor verwarring zorgen. De rente van gereglementeerde spaarboekjes bestaat uit een basisrente en een getrouwheidspremie. Niet-gereglementeerde rekeningen betalen enkel een basisrente uit.
- Getrouwheidspremie: Die premie betaalt de bank doorgaans per kwartaal uit. Je ontvangt die spaarvergoeding pas zodra je geld twaalf opeenvolgende maanden op je rekening staat. Indien je de deposito’s vroeger opvraagt, verlies je de volledige getrouwheidspremie.
- Een rekening met een hoge getrouwheidspremie is dan ook op maat van wie zijn geld een jaar (en langer) kan missen.
- De basisrente: Die vergoeding wordt doorgaans bij de start van het nieuwe jaar uitbetaald. De banken controleren dan hoelang je spaargeld kon renderen gedurende een jaar. Indien het geld een volledig jaar op de rekening staat, ontvang je de volledige vergoeding. Zoniet, zal je slechts een deel van de basisrente ontvangen.
- Een spaarboekje met een hoge basisrente is daarom perfect voor wie zijn deposito’s geen volledig jaar kan missen. Op die manier ontvang je alsnog een vergoeding voor je spaarinspanningen.
Opgemerkt: De consumentenorganisatie Testaankoop pleit voor een (overheids)spaarboekje met een eengemaakte minimumrente.
- “Testaankoop wil dat de spaarrekeningen vervangen worden door een nieuwe gereglementeerde spaarrekening. Een beetje naar het voorbeeld van de Livret A in Frankrijk, waar 55 miljoen Fransen van gebruik maken. Dat is een spaarrekening waar één rente opstaat, zonder verschil tussen basisrente en getrouwheidspremie. Die rente krijg je altijd, op een maximumbedrag dat de overheid kan bepalen”, liet Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop, onlangs in een gesprek met onze site weten. “Het is nu ongelooflijk ingewikkeld voor de consument. We merken dat de gemiddelde effectieve rente die je krijgt, een pak lager ligt dan degene die wordt aangeboden door de banken.”
Voorwaarden
Ook dit nog: Tot slot leggen sommige spelers voorwaarden en beperkingen op. Enkele voorbeelden:
- Vision Max van Santander Consumer Bank gaat bijvoorbeeld gepaard met een rente van 2,85 procent, maar die geldt enkel voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart. In alle andere gevallen daalt de rente tot 1,85 procent.
- Tempo Sparen van ING levert jaarlijks 2,25 procent op. Je kunt weliswaar maximaal 500 euro per maand sparen.
- De Cocoon-spaarrekening van Bpost bank is er enkel voor spaarders jonger dan 40 jaar. Die rekening brengt momenteel 1,5 procent op.
(nd)