Spaanse rechter: ‘Extra betalen voor handbagage op Ryanair is onwettelijk’

De Ierse budgetvlieger Ryanair moet een toeslag van 20 euro terugbetalen die aan een vrouw was aangerekend voor haar handbagage. Dat meldt de Spaanse zakenkrant Cinco Dias. De rechter oordeelde dat een toeslag aanrekenen voor een stuk bagage dat probleemloos in de cabine vervoerd kan worden ‘een misbruik’ is. 

De klacht dateert van begin dit jaar. Toen de passagier van Madrid naar Brussel reisde, werd ze door het personeel van Ryanair verplicht 20 euro extra te betalen voor een tweede stuk handbagage.

Volgens Ryanair mogen enkel passagiers die het prioritytarief boeken een tweede stuk bagage kosteloos in de cabine meenemen. De vrouw reisde tegen het gewone standaardtarief. Passagiers mogen dan enkel een klein tasje mee aan boord nemen, zonder extra betaling.

In strijd met Spaanse wetgeving én met Europa

De rechter oordeelde dat de bagageregels die Ryanair in november vorig jaar invoerde in strijd zijn met de Spaanse wetgeving. Daarnaast zijn ze niet in lijn met de Europese verordening 1008/2008 over de exploitatie van luchtverkeerdiensten. De Spaanse rechter ging niet in op de vraag van de vrouw om een morele schadevergoeding toegekend te krijgen.

Ryanair heeft al gezegd dat de uitspraak zijn tarievenbeleid niet zal beïnvloeden. Volgens de budgetvlieger ‘heeft de Spaanse rechtbank de commerciële vrijheid van luchtvaartmaatschappijen om de grootte van hun handbagage te bepalen verkeerd geïnterpreteerd.’

Extra verkopen aan passagiers brachten Ryanair het voorbije kwartaal bijna 30% meer op dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20