Spaanse golfer Jon Rahm tekent deal die kan oplopen tot 500 miljoen dollar bij Saudische LIV Golf

Er is een nieuwe shock door de golfwereld gegaan. Jon Rahm, een 29-jarige Spaanse wereldtopper, heeft namelijk aangekondigd dat hij de PGA Tour verlaat voor de recent opgerichte concurrent LIV Golf. Deze nieuwe golfcompetitie kan rekenen op financiële steun uit Saudi-Arabië en wist zo al meerdere topgolfers aan zich te binden.

In het nieuws: Na enkele weken van speculeren, is de overstap van Jon Rahm naar LIV Golf nu ook officieel bevestigd. Daarmee haalt de recent opgerichte golfcompetitie zijn grootste naam tot nu toe binnen. De 29-jarige Spanjaard won de voorbije jaren twee Majors en is een van de beste golfers ter wereld. LIV Golf zou Jon Rahm voor zijn overstap een bedrag betalen van 300 miljoen dollar (278 miljoen euro), dat kan oplopen tot 500 miljoen dollar (464 miljoen euro), en volgens sommige bronnen zelfs 600 miljoen dollar (556 miljoen euro). Hij tekent een contract voor drie jaar en zal mede-eigenaar worden van een nieuw op te richten team, waarvoor hij zelf golfers mag aantrekken.

Wat voorafging:

  • LIV Golf ontstond in 2021 met geld van het Public Investment Fund (PIF). Dat is een initiatief van Saudi-Arabië dat moet helpen om het land niet meer volledig afhankelijk te maken van inkomsten uit olie. In het fonds zit meer dan 650 miljard dollar (603 miljard euro), geld dat deels afkomstig is van oliegigant Saudi Aramco. Het PIF kocht de voorbije jaren Premier League-ploeg Newcastle United en haalde topvoetballers, zoals Cristiano Ronaldo en Neymar, die naar de Saudische voetbalcompetitie. Maar de focus ligt dus ook op sporten zoals boksen, MMA, WWE, tennis en golf.
  • De afgelopen jaren toont LIV Golf zich steeds meer een gevaarlijke concurrent voor de bijna 100 jaar oude PGA Tour. Zo haalde het met onder andere Phil Mickelson, Brooks Koepka, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau en onze eigen Thomas Pieters al meerdere grote namen binnen.

Jon Rahm: Dat LIV Golf nu ook Jon Rahm weet binnen te halen is best opvallend. De Spanjaard heeft zich in het verleden namelijk al meermaals kritisch uitgelaten over de Saudische golfcompetitie. Zo gaf hij aan geen fan van te zijn van hun format, met minder holes, en zei hij dat geld hem niet zou kunnen overtuigen. Hij wilde naar eigen zeggen in de PGA Tour in de voetsporen treden van andere golflegendes.

  • Begin juni kwam er echter zeer verrassend nieuws uit de golfwereld dat de kijk op LIV Golf bij velen heeft veranderd. Toen kwam er namelijk ineens het bericht dat de PGA Tour en de European Tour gingen fuseren met LIV Golf. Veel golfers die zich lang tegen LIV hadden verzet, voelden zich door die aankondiging verraden.
  • Die fusie is nog steeds niet officieel en de deadline van 31 december om het raamwerk daarvoor ondertekend op papier te hebben komt steeds dichterbij. Volgens The Wall Street Journal wil LIV Golf met de overstap van Rahm dan ook druk zetten op de PGA Tour om ook effectief een deal te sluiten voor de afgesproken deadline.
Meer