Bedrijven zoals Facebook en Google liggen aan de grondslag van een brede waaier problemen die pas nu stilaan duidelijk beginnen te worden.
Er zullen mogelijk snel striktere maatregelen kunnen worden verwacht om de macht van bedrijven zoals Facebook en Google in te perken. Deze ondernemingen, aanvoerders van de technologiesector, gedragen zich immers als machtige monopolies en geven blijk van een schadelijke invloed op het individu, de marktinnovatie en de democratie. Dat heeft miljardair en filantroop George Soros op het World Economic Forum (WEF) in Davos gezegd. Soros gaf daarbij al zijn steun aan de striktere aanpak die de Europese Unie tegenover de webgiganten toont. Soros riep dan ook in het algemeen op tot een sterkere regulering van de technologiebedrijven.
Een waaier problemen die pas nu duidelijk beginnen te worden
“Bedrijven zoals Facebook en Google liggen aan de grondslag van een brede waaier problemen die pas nu stilaan duidelijk beginnen te worden,” benadrukte Soros. Volgens de filantroop moeten onder meer de Amerikaanse autoriteiten zich spiegelen aan het optreden van Margrethe Vestager, Europees commissaris voor concurrentie, die hij de nemesis van de Amerikaanse technologie-monopolies noemde. Soros wees er ook op dat deze technologiegroepen bijzonder verwant blijken aan monopolisten met een publieke functie. Daarom zouden ze volgens de filantroop aan dezelfde strenge regelgeving moeten worden onderworpen als de openbare nutsbedrijven.
Volgens Soros ligt het ook voor de hand dat de grote technologiebedrijven bereidheid tonen om met de regeringen van autoritaire landen, onder meer China, samen te werken om toegang tot grote markten te krijgen. Daarbij dreigen deze autoritaire naties volgens hem mogelijk toegang te krijgen tot gevoelige data. Tenslotte wierp Soros op dat de grote online groepen zich als casino’s gedragen.
Zoals gokbedrijven
Deze bedrijven zouden volgens de miljardair immers, net zoals de gokbedrijven, moedwillig verslavingen in de hand werken om gebruikers aan hun diensten te binden. Eerder al is aangeven dat likes op sociale media de productie van dopamine in de menselijke hersenen stimuleren en daarmee een goed gevoel creëren.
“De filantroop wordt in Amerikaanse conservatieve kringen vaak bekritiseerd,” benadrukt de Amerikaanse krant Washington Post. “Zijn aanval op de technologiesector lijkt echter een teken van een groeiende convergentie tussen progressieve en conservatieve leiders, die er steeds meer van overtuigd zijn dat de technologiesector een perverse invloed heeft op het land.” Soros zegt ervan overtuigd te zijn dat de wereldwijde dominantie van de Amerikaanse informatica-monopolies snel zal worden afgebroken. Davos was volgens de miljardair een uitgelezen gelegenheid om aan te kondigen dat hun dagen zijn geteld.