Sophie Wilmès (MR) neemt ontslag als minister van Buitenlandse Zaken

Sophie Wilmès, vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken namens MR, heeft ontslag genomen uit de federale regering. Ze zette eerder al een stap opzij om te zorgen voor haar echtgenoot, die lijdt aan een zware ziekte.

Op 21 april kondigde Wilmès aan haar taken in de federale regering tijdelijk neer te leggen. “Het leven neemt soms pijnlijke wendingen, helaas. Vandaag is ziekte plots ons leven binnengedrongen, in het bijzonder dat van mijn man, Christopher. Hij moet, zoals veel te veel mannen, vrouwen en zelfs kinderen, de strijd aangaan met een agressieve hersenkanker”, zo schreef ze in een persmededeling.

Takenverdeling

Wilmès zou zeker tot de zomer ontbreken in de regering; haar taken werden verdeeld onder de andere liberale regeringsleden. Premier Alexander De Croo (Open Vld) nam Buitenlandse Zaken over, de zwaarste bevoegdheid. David Clarinval (MR) werd tijdelijk vicepremier en nam ook Wilmès’ andere taken over, partijgenoot Mathieu Michel, nu staatssecretaris voor Digitalisering, kreeg de federale culturele instellingen op zijn bord.

“De ziekte van mijn man zal een moeilijke strijd worden die ik aan zijn zijde en aan de zijde van onze kinderen wil voeren”, klinkt het nu in een nieuwe persmededeling. “Mijn huidige taken binnen de regering laten me dat niet toe”. Wilmès bracht deze voormiddag premier De Croo op de hoogte van haar beslissing, en trok nadien naar koning Filip om haar ontslag in te dienen.

Haar ontslag uit de regering staat echter niet gelijk aan een volledige exit uit de binnenlandse politiek. Wilmès werd bij de vorige verkiezingen ook in de Kamer gestemd, en zal haar mandaat daar waarschijnlijk opnemen vanaf het begin van het nieuwe parlementaire jaar.

Wie wordt de opvolger?

Nu Wilmès ook officieel stopt als minister van Buitenlandse Zaken, rijst al snel de vraag wie haar zal opvolgen. Verwacht wordt dat Clarinval vicepremier blijft voor de Franstalige liberalen, maar voor de andere bevoegdheden wordt waarschijnlijk een opvolger gezocht. La Dernière Heure schuift alvast twee namen naar voor:

  • Alexia Bertrand, nu de fractieleider van MR in het Brussels Parlement en tussen 2015 en 2019 kabinetschef van Didier Reynders toen die minister van Buitenlandse Zaken was.
  • Valérie Glatigny, minister voor onder meer Hoger Onderwijs, Jeugd en Sport in de Franse Gemeenschapsregering. Ook zij passeerde eerder al op Buitenlandse Zaken: tussen 2003 en 2006 werkte ze als adviseur voor toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel. Ook Europees verdiende Glatigny al haar strepen: ze volgde Michel toen die eurocommissaris werd en was nadien ook nog adviseur van Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20