Sophie Wilmès (MR) wordt geen Europees fractieleider en blijft zo beschikbaar voor de Belgische politiek

De Europese liberale fractie, Renew, heeft besloten om de Française Valérie Hayer opnieuw aan te duiden als fractieleider. Daardoor kan Sophie Wilmès, indien gewenst, straks terugkeren op het Belgisch niveau.

In het nieuws: Ondanks een nederlaag blijft Hayer aan als fractieleider voor Renew.

  • “Renew Europe is vastberaden om de voorhoede van de pro-Europese waarden in het centrum van het Europees Parlement te zijn”, zo verklaarde Hayer in een persmededeling. Dat wordt niet evident, want de liberalen kregen klappen bij de Europese verkiezingen. De fractie verloor 28 zetels en is niet langer de derde grootste in het Europees parlement. Het moet de conservatieve ECR-fractie voor laten gaan.
  • Dat resultaat heeft Renew grotendeels te wijten aan Hayer zelf. Als lijsttrekker van de Renaissance-partij van Frans president Emmanuel Macron leed ze in eigen land een stevige nederlaag. Toch blijft ze fractievoorzitter. Renew zoekt samen met de christendemocratische EVP en de sociaaldemocraten naar een parlementaire meerderheid om Ursula von der Leyen aan een tweede ambtstermijn te helpen als Europees Commissievoorzitter, dus Hayer krijgt geen onbelangrijke taak.
  • De naam van Sophie Wilmès werd eerst genoemd als mogelijke opvolger van Hayer. Wilmès wist in Wallonië bijzonder veel voorkeurstemmen te halen op de Europese lijst. Met 537.000 stemmen brak ze het Waals record.

Keert Wilmès terug?

Om te volgen: Doordat Wilmès nu geen fractievoorzitter wordt, kan ze terug naar de federale regering.

  • Wilmès werd dus verkozen als Europees parlementslid voor MR. Maar door haar bijzonder goede score werd wel eens gefluisterd dat ze, als sterkhouder, terug zou kunnen keren in de Belgische politiek.
  • Ze nam ontslag uit de federale regering als minister van Buitenlandse Zaken om voor haar man te kunnen zorgen, die inmiddels is overleden. Daarna knokte ze zich een weg naar een lijsttrekkersplaats op de Europese lijst, na hard overleg met partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez.
  • Zo zou Wilmès de perfecte kandidaat-premier zijn, als uiteindelijk blijkt dat Bart De Wever (N-VA) de rol niet op zich zou nemen.
  • Het feit dat ze dus geen belangrijk Europees mandaat opneemt, zet de deur open om alsnog van niveau te veranderen. Die optie is in ieder geval makkelijker geworden.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.