Sommige financiële instellingen indexeren niet het volledige loon van hun personeel

Sommige financiële instellingen indexeren niet het volledige loon van hun personeel
Getty Images

AXA Bank heeft beslist om een zogenaamde indexplafond te introduceren, waardoor het loon van sommige werknemers niet volledig zal geïndexeerd worden. Alles boven de grens van 5.400 euro wordt niet aangepast aan de inflatie.

Waarom is dit belangrijk?

België is één van de weinige landen in de wereld waar de lonen automatisch worden aangepast aan de gestegen levensduurte. Dat betekent dus ook dat de bedrijven in ons land de personeelskosten fors zien oplopen. Volgens recente cijfers van SD Worx mogen de bedienden (paritair comité 200) in januari bijvoorbeeld een loonsverhoging van 11 procent verwachten.

In het nieuws: De Tijd meldt dat AXA Bank een indexplafond invoert. De financiële instelling wil op die manier de stijgende loonkosten ietwat inperken. Volgens AXA Bank zal de koopkracht van het personeel voldoende beschermd worden, omdat enkel de bedragen boven de grens van 5.400 euro niet worden geïndexeerd.

  • Els Jans, de personeelsdirecteur van AXA Belgium, laat in een reactie aan de nieuwssite weten dat de maatregel wettelijk mogelijk is omdat bedrijven op sectorniveau zelf kunnen beslissen op welke manier ze de indexering doorvoeren. “Onder de verzekeraars is bepaald dat de sectorbarema’s geïndexeerd moeten worden”, klinkt het. “De grens van 5.400 euro waarboven we niet meer indexeren ligt aan de bovenkant van de loonbarema’s die op sectorniveau werden afgesproken.”
  • Volgens de bank-verzekeraar zal zo’n 75 procent van de 3.200 medewerkers de impact van de indexplafond niet voelen. Dat komt omdat het loonpakket van de medewerkers uit meer bestaat dan enkel een basisverloning.
  • Jans voegt eraan toe dat het plafond vanaf 2024 mee zal evolueren met de index. Bedoeling is om de nieuwe maatregel binnen drie jaar te evalueren.
  • De vakbonden zijn alvast niet te spreken over de aanpassing. Vic Van Kerrebroeck van de christelijke vakbond LBC-NVK zegt aan De Tijd dat het om een besparing gaat. Hij stelt zich ook de vraag of dat juridisch wel kan.

Elders in de financiële sector: ook bij de grootbank BNP Paribas Fortis wordt het loon van de werknemers niet volledig geïndexeerd. De financiële instelling heeft vijf jaar geleden het systeem van een variabele verloning geïntroduceerd.

  • Bij BNP Paribas Fortis zijn de lonen geplafonneerd tot ongeveer 5.500 euro bruto. Wie meer verdient, krijgt punten voor alles boven dat plafondbedrag. Die kunnen vervolgens gebruikt worden voor extralegale voordelen, zoals een mobiel budget of een computer. Die zogenaamde unites worden niet aangepast aan de inflatie.

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.