“Sommige boeren zullen dit seizoen niks oogsten”: Argentijnse graanbeurs spreekt van ergste droogte in 60 jaar

De aanhoudende droogte, onder andere als gevolg van het weerfenomeen La Niña, bedreigt de Argentijnse landbouw. Volgens cijfers van de Bolsa de Cereales, de graanbeurs van het land, zal de landbouwproductie van dit jaar lager liggen dan het vijfjarig gemiddelde. Deskundigen spreken van de ergste droogte in ruim 60 jaar.

Het nieuws betekent een klap voor de export en de binnenlandse bevoorrading van het Zuid-Amerikaanse land. Argentinië is een van de grootste producenten van soja-olie en meel. De autoriteiten hadden aanvankelijk een oogst van 48 miljoen ton sojabonen verwacht, maar deze hoeveelheid is bijgesteld naar 35 tot 41 miljoen ton. “En deze verwachting daalt elke week”, aldus de nationale graanbeurs van het land in een verklaring.

Graanbeurs Bolsa de Cereales waarschuwde ook dat de “economische verliezen groot zullen zijn” en dat sommige producenten mogelijk niks kunnen oogsten dit seizoen. De droogte in Argentinië heeft ook gevolgen voor de zomergewassen, waaronder soja, maïs en zonnebloemen.

“Hoewel verwacht wordt dat het in de komende maanden weer voldoende zal gaan regen (waaronder dit weekend, red.), zal dat de huidige productiecyclus echter niet ten goede komen”, aldus de Graanbeurs. “Het komt te laat”.

De tegenvallende oogst komt niet onverwachts. Vorige jaar voorspelde Buenos Aires al een verminderde graan- en soja-oogst voor dit jaar.

Satellietbeelden tonen “schrikbarend lage vochtniveau’s”

Veel data over de Argentijnse landbouw wordt verzameld met behulp van satellietbeelden. “We zien schrikbarend lage vochtniveau’s”, zegt Mickael Attia, analist bij het Canadese EarthDaily Analytics tegen Bloomberg. Volgens Attia hebben de gewassen het moeilijk, nadat La Niña een genadeloze droogte heeft veroorzaakt in de landbouwgronden.

Het weerpatroon La Niña wordt gekenmerkt door een hogere atmosferische druk boven het centrale en oostelijke deel van de Stille Oceaan. Dit resulteert in een verminderde productie van wolken en regenval. Hierdoor ontstaan er droogtes langs de westkust van Zuid-Amerika, de Golfkust van de VS en de grasvlaktes in het zuiden van Zuid-Amerika. Het weerpatroon kan één tot drie jaar aanhouden.

Belangrijke agriculturele regio’s in Argentinië die getroffen worden zijn de provincies Buenos Aires, Córdoba en Santa Fe, die gezamenlijk ruim 70 procent van de oppervlakten beslaan die bestemd zijn voor de productie van oliehoudende zaden en granen.

Sojabonenplanten groeien op een door droogte getroffen boerderij in San Jose de la Esquina, Argentinië, op maandag 16 januari 2023. (Foto: Natalia Favre/Bloomberg via Getty Images)

Tarwe dat bestand is tegen droogtes

Als reactie op het veranderende klimaat, is het Argentijnse Bioceres begonnen met het testen van een nieuw ontwikkelde genetisch gemodificeerde tarwesoort, genaamd HB4. De tarwesoort zou bestand zijn tegen extreme droogtes. In Australië voert het bedrijf momenteel veldproeven uit. Bioceres hoopt in 2024 zijn nieuwe gewas te verkopen op de internationale markt. 

Federico Trucco, CEO van het bedrijf, zie vorig jaar tegen nieuwsdienst Reuters dat de Russische invasie van Oekraïne – een belangrijke tarweproducent – een reality check was voor de wereldwijde markt. En daar speelt ook de huidige klimaatcrisis in mee, die resulteert in flink meer droogtes wereldwijd, zegt de CEO. Hier moeten producenten van gewassen op inspelen, door nieuwe gemodificeerde zaden te ontwikkelen die bestand zijn tegen de veranderingen die wereldwijd plaatsvinden.

Argentinië werd onlangs het eerste land ter wereld dat het planten van genetisch gemodificeerde tarwe toestaat. Het zaad, dat beter bestand is tegen droogtes, is echter nog niet op de markt beschikbaar. “Voorlopig zullen we de zaden nog niet op de markt brengen”, verklaarde de ontwikkelaar Bioceres aan nieuwsdienst Reuters. Er is niet bekendgemaakt wat de achterliggende reden hiervan is.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.