Société Générale neemt afscheid van Rusland

De Franse grootbank Société Générale trekt zich volledig terug uit Rusland. Rosbank, de belangrijkste Russische afdeling van de financiële instelling, wordt verkocht aan het beleggingsvehikel Interros Capital.

Sociéte Générale neemt als reactie op de oorlog in Oekraïne afscheid van Rusland. In een persbericht laat de grootbank weten dat het al haar activiteiten aldaar stopzet. De financiële instelling heeft ook een deal gesloten met Interros Capital. Dat beleggingsvehikel neemt het volledige belang in Rosbank en haar verzekeringsdochters in Rusland over. Het vertrek uit Rusland zal voor de bank gepaard gaan met een verlies van 2 miljard euro.

“Op een ordelijke manier Rusland verlaten”

“Met deze overeenkomst trekken we ons daadwerkelijk en ordelijk terug uit Rusland. Tegelijkertijd waarborgen we de continuïteit voor onze werknemers en klanten”, klinkt het. De overname van de Russische activiteiten moet wel nog goedgekeurd worden door de regelgevende instanties. Verwacht wordt dat de transactie in de komende weken zal worden afgerond.

Interros Capital is overigens in handen van Vladimir Potanin. Hij wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke Russische oligarchen. Potanin is ook de grootste aandeelhouder van Norilsk Nickel, de grootste producent wereldwijd van palladium en geraffineerd nikkel.

Canadese sanctielijst

Het is geen toeval dat de Franse bank aanklopt bij Potanin. Interros Capital was sinds 1998 eigenaar van Rosbank, voordat Société Générale in 2006 een belang kocht en het in 2010 fuseerde met zijn andere Russische activiteiten.

Op dit moment heeft de Europese Unie nog geen sancties opgelegd aan de Russische oligarch. Canada heeft dat intussen wel al gedaan. Het Noord-Amerikaanse land heeft hem onlangs samen met onder meer Leonid Mikhelson, CEO van het Russische gasbedrijf Novatek, aan de sanctielijst toegevoegd.

Beleggers reageren hoe dan ook enthousiast op het nieuws. Het aandeel van de Franse bank noteert op het moment van dit schrijven 6,1 procent in het groen.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20