Telecomoperatoren hebben sinds lancering sociaal internettarief bijna 21.000 zulke contracten toegekend

Mensen met een beperkt inkomen, waaronder leefloners, komen sinds 1 maart 2024 in aanmerking voor een sociaal internettarief. Dat is een regeling waarbij het tarief voor een telecomcontract niet meer mag bedragen dan 41 euro per maand. Uit gegevens van de FOD Economie blijkt dat er intussen 21.000 zulke contracten zijn toegekend.


Key takeaways

  • De telecomoperatoren Proximus, Telenet en VOO moeten contracten met een sociaal tarief aanbieden. Daarbij mogen de abonnementskosten niet boven een bepaalde kaap springen.
  • Dat tarief is bedoeld voor mensen met een beperkt inkomen, zoals leefloners.
  • Uit cijfers van de FOD Economie blijkt dat er sinds 1 maart 2024 welgeteld 20.722 zulke contracten zijn toegekend.

Duiding: Het sociaal telecomaanbod, dat de telecomoperatoren Proximus, Telenet en VOO moeten aanbieden, bestaat uit twee formules.

  • Allereerst heb je een abonnement voor een vaste internetverbinding. Dat mag niet meer kosten dan 20 euro per maand. In dat pakket zit 150GB aan data en een snelheid van minstens 30Mbps.
  • Daarnaast is het ook mogelijk om een abonnement af te sluiten voor een bundel die bestaat uit internet en digitale televisie. Het prijskaartje mag in dat geval niet meer bedragen dan 41 euro per maand. De internetsnelheid en dataverbruik zijn hetzelfde als bij de eerstgenoemde formule.
  • “Daarnaast heb je steeds 50 procent korting op de installatiekosten van je internet en kan je extra diensten toevoegen. Daarvoor betaal je wel de commerciële prijs”, voegt de FOD Economie eraan toe.
  • De telecomoperatoren zijn bovendien vrij om onder de bovenstaande tarieven te duiken.

Ook dit: Het sociaal internetaanbod wordt niet automatisch toegekend, ook al heb je er recht op. Om in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Het sociaal aanbod geldt onder meer voor mensen die een leefloon krijgen via het OCMW.

Bijna 21.000 telecomcontracten met een sociaal tarief

In het nieuws: De FOD Economie laat nu weten dat de telecomoperatoren sinds de lancering van het sociaal internetaanbod in maart (2024) welgeteld 20.722 dergelijke contracten hebben toegekend.

  • “Toch is het sociaal internetaanbod nog ver verwijderd van het dichten van de digitale kloof, met slechts 3 procent van de rechthebbenden die er gebruik van maken”, laat een woordvoerder van de vergelijkingssite CallMePower weten in een reactie aan onze site.
  • Volgens CallMePower zijn er drie redenen waarom er niet meer mensen zijn met een sociaal internetttarief.
    • Gebrek aan bekendheid: Veel consumenten weten niet dat dit aanbod bestaat.
    • Moeilijke aanvraagprocedure: In tegenstelling tot het sociaal energietarief wordt het sociaal internetaanbod niet automatisch toegekend aan de rechthebbenden. Ze moeten zelf de toelatingscriteria controleren en een aanvraag indienen bij hun provider.
    • Beperkte aantrekkelijkheid: Voor het pakket van 41 euro per maand moeten providers die wettelijk verplicht zijn om het sociale internetaanbod aan te bieden een extra dienst naar keuze toevoegen. In de praktijk wordt standaard tv aangeboden, maar dit sluit niet goed aan bij de behoeften van jongeren in kwetsbare situaties. Een pakket met internet en mobiele telefonie zou beter tegemoetkomen aan hun behoeften. Bovendien vormen de datalimiet van 150 GB en de downloadsnelheid van 30 Mbps belangrijke beperkingen.
  • Voorts merkt de woordvoerder op dat er commerciële aanbiedingen zijn die slechts een fractie duurder zijn dan de sociale formules. “Consumenten kunnen al toegang krijgen tot internet, tv en mobiele diensten voor 42,80 euro per maand, leert onze vergelijking. Dat is amper 1,80 euro duurder dan het sociale internetaanbod, maar biedt een veel betere internetervaring én een mobiele dienst erbij”, klinkt het.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.