Sneller, goedkoper en beter: Een AI-bot van ChatGPT doet het werk van 250 mensen bij een Britse energiegroep

Sneller, goedkoper en beter: Een AI-bot van ChatGPT doet het werk van 250 mensen bij een Britse energiegroep
Greg Jackson, CEO van Octopus Energy. (Darren Staples/Bloomberg via Getty Images)

Een AI-bot van ChatGPT doet het werk van 250 mensen bij Octopus Energy, een Britse energiegroep. De medewerkers zijn herplaatst, maar door de snelle veranderingen zal de werkgelegenheid waarschijnlijk worden overgenomen door kunstmatige neurale netwerken.

Waarom is dit belangrijk?

Als dit de voorbode is van meer, dreigt de impact van AI op de werkgelegenheid in een reeks sectoren massaal te zullen worden.

In het nieuws. AI doet het werk van 250 mensen bij een Brits energiebedrijf. De kunstmatige intelligentie stelt de klanten beter tevreden dan getrainde werknemers, aldus de CEO.

  • Octopus Energy ontdekte dat 16 weken na de introductie van de AI-chatbot de klanttevredenheid bij door de machine gegenereerde e-mails hoger was (80%) dan bij e-mails geschreven door mensen (65%).
  • Dat toont aan dat AI beter kan zijn dan mensen op gebieden die tact, nuance en emotionele beoordeling vereisen.

Sommigen geven toe dat OpenAI’s ChatGPT nu al 80 procent van hun werk doet

Wat nu? Het gaat om een ontwikkeling die kolossale gevolgen kan hebben.

  • Vele bedrijven en organisaties zullen de bevindingen van Octopus nauwlettend volgen. Ze zullen proberen om een groot aantal kantoorjobs op middenniveau te automatiseren.
  • Ook werknemers bij andere bedrijven doen verslag over het gebruik van AI-tools om hun werk uit te voeren. Sommigen geven toe dat OpenAI’s ChatGPT al 80 procent van hun werk doet.
    • In maart meldde een rapport van Goldman Sachs dat generatieve AI-tools als ChatGPT tot een “aanzienlijke disruptie” van de arbeidsmarkt zouden kunnen leiden. Wereldwijd zouden ongeveer 300 miljoen voltijdse jobs kunnen worden getroffen.
    • Ruwweg tweederde van de huidige jobs is blootgesteld aan enige mate van AI-automatisering. Generatieve AI zou tot een kwart van het huidige werk kunnen vervangen.
  • Toch mag dergelijke innovatie voorzichtig worden toegejuicht. Wie uren aan wachttijden verspilt om een mens aan de telefoon te krijgen wanneer een klantendienst wordt gebeld, is beter af met een vloeiend sprekende chatbot.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.