Snap dondert 30 procent lager na somber bericht van topman Evan Spiegel

Een mededeling aan het personeel van CEO Evan Spiegel deed de beurskoers van socialmediabedrijf Snap maandagavond met ruim 30 procent kelderen in de voorlopige handel op Wall Street.

Amper een maand na zijn vorige prognoses zegt Spiegel dat “de macroeconomische omgeving verder en sneller verslechterd is dan geanticipeerd” en dat “het daardoor waarschijnlijk is dat Snap onder de beoogde omzet- en winstdoelstellingen voor het tweede kwartaal zal uitkomen”. Ook zal het bedrijf achter Snapchat minder aanwerven dan aanvankelijk gepland om de kosten in toom te houden.

De Snap-top zegt wel te blijven geloven in de groeikansen op lange termijn en in de opportuniteiten om de gemiddelde omzet per gebruiker – ARPU in het jargon – op te krikken. “De Snap-gemeenschap blijft groeien”, klonk het.

Online reclame

Maar dat kon beleggers niet geruststellen. Het aandeel stortte maandagavond in de indicatieve handel nabeurs met 30 procent in, wat betekent dat er dinsdag bij de opening van de reguliere handel meteen een slordige 11 miljard dollar aan beurswaarde in rook kan opgaan.

Sommige analisten betwijfelden het verband tussen de aangehaalde “macroeconomische omgeving”, zoals de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie, met het socialmediagedrag van jongeren, de core business van Snapchat. De sombere toon van Spiegel doet in elk geval vermoeden dat de inkomsten van online advertenties zwaar tegenvallen. Het wordt daarom dinsdag ook uitkijken naar de beurskoersen van andere bedrijven die afhankelijk zijn van online reclame, waaronder Meta, Twitter en Pinterest.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20