Terwijl Belgische politici kibbelen over miniatuurkernreactoren, gaf de Amerikaanse nucleaire waakhond maandag groen licht

Hoewel Vivaldi 100 miljoen euro uittrok om onderzoek te doen naar kleine modulaire reactoren (SMR’s), belet de wet op de kernuitstap de bouw ervan in België. In de VS werd intussen het eerste ontwerp goedgekeurd, wat het pad effent naar een ingebruikname eind dit decennium.

Waarom is dit belangrijk?

SMR’s moeten een aantal problemen van traditionele kerncentrales oplossen. Ze zouden volgens aanhangers goedkoper zijn om te bouwen, makkelijker op te schalen omdat ze modulair zijn en zouden ook op locaties gebouwd kunnen worden waar geen plaats is voor grotere reactoren. Volgens sommige academici zouden ze zelfs aangedreven kunnen worden met kernafval.

In het nieuws: De Amerikaanse nucleaire waakhond, de Nuclear Regulatory Commission (NRC), heeft groen licht gegeven voor het ontwerp van een SMR van het bedrijf NuScale Power.

  • Het is de eerste SMR die door de regelgever werd goedgekeurd voor gebruik binnen de VS. Het bedrijf is nu in staat om een licentie aan te vragen om een reactor te bouwen binnen het land, gebaseerd op dit ontwerp.
  • Een kerncentrale van NuScale zou bestaan uit twaalf modules met elk een vermogen van 50 megawatt ele
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer