Hoewel Vivaldi 100 miljoen euro uittrok om onderzoek te doen naar kleine modulaire reactoren (SMR’s), belet de wet op de kernuitstap de bouw ervan in België. In de VS werd intussen het eerste ontwerp goedgekeurd, wat het pad effent naar een ingebruikname eind dit decennium.
Terwijl Belgische politici kibbelen over miniatuurkernreactoren, gaf de Amerikaanse nucleaire waakhond maandag groen licht

Waarom is dit belangrijk?
SMR’s moeten een aantal problemen van traditionele kerncentrales oplossen. Ze zouden volgens aanhangers goedkoper zijn om te bouwen, makkelijker op te schalen omdat ze modulair zijn en zouden ook op locaties gebouwd kunnen worden waar geen plaats is voor grotere reactoren. Volgens sommige academici zouden ze zelfs aangedreven kunnen worden met kernafval.In het nieuws: De Amerikaanse nucleaire waakhond, de Nuclear Regulatory Commission (NRC), heeft groen licht gegeven voor het ontwerp van een SMR van het bedrijf NuScale Power.
- Het is de eerste SMR die door de regelgever werd goedgekeurd voor gebruik binnen de VS. Het bedrijf is nu in staat om een licentie aan te vragen om een reactor te bouwen binnen het land, gebaseerd op dit ontwerp.
- Een kerncentrale van NuScale zou bestaan uit twaalf modules met elk een vermogen van 50 megawatt elektrische energie (MWe). In totaal zou zo’n centrale dus een vermogen van 600 MWe hebben.
- Opvallend is dat dit een stuk minder is dan de Belgische kerncentrales van Doel en Tihange, die respectievelijk een vermogen van 2.900 en 3.000 MWe hebben. Wel belangrijk om te vermelden: een van de troeven van SMR’s is volgens voorstanders juist dat ze kleiner zijn, zoals hierboven vermeld.
- Het bedrijf hoopt nu om in 2024 een aanvraag in te dienen om een SMR te bouwen in de Amerikaanse staat Utah, meldt World Nuclear News. De eerste module van de kerncentrale zou als alles goed verloopt al in 2029 operationeel moeten zijn. Het jaar erop moet de volledige kerncentrale in dienst worden genomen.
SMR’s rond de wereld
Uitgezoomd: NuScale zou niet enkel in de VS SMR’s kunnen bouwen. Het bedrijf heeft al overeenkomten om minireactoren te bouwen in Polen, Tsjechië, Roemenië en Jordanië.
- Het is bovendien niet het enige Amerikaanse bedrijf dat aan de technologie werkt. Holtec, een fabrikant van onderdelen voor kernreactoren, kondigde eerder in januari zelfs een “technische doorbraak” aan, die het mogelijk moet maken om apparatuur van oude kolencentrales te gebruiken in SMR’s.
- Ook China doet mee aan de race. Het land sloot in 2022 zelfs al een SMR aan op het elektriciteitsnet. Het was het eerste land dat erin slaagde commercieel elektriciteit te produceren met een SMR.
- Intussen heeft België besloten om 100 miljoen euro vrij te maken voor de ontwikkeling van SMR’s. Daarover ontstond echter controverse. Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet haalde vorige week nog uit naar SMR’s, een technologie die hij niet als meteen haalbaar beschouwt.
- leden van drie regeringspartijen, cd&v, Open Vld en MR, konden zich niet vinden in Nollets uitspraken. Cd&v sprak over “misplaatst dogmatisme” en Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert zei dat “afspraken er zijn om na te komen”. MR was al helemaal niet te spreken over de kwestie en liet weten dat de investering gewoon door zal gaan.
(fjc)