Tsjechië wil tegen 2032 een eerste zogenaamde kleine modulaire reactor (SMR) operationeel krijgen.
Nucleaire renaissance: Ook Tsjechië is van plan om kleine modulaire reactoren te installeren

Waarom is dit belangrijk?
Een aantal landen in Europa hebben besloten om af te stappen van de kernuitstap en juist meer kernreactoren te installeren. Er is zelfs sprake van een mogelijke “nucleaire alliantie” tussen twaalf landen. Ook SMR’s, kleinere reactoren die op voorhand gefabriceerd worden en modulair zijn, worden door steeds meer landen overwogen.In het nieuws: Na de eerste reactor moeten er in 2040 nog twee volgen. Dat meldde het staatsenergiebedrijf CEZ maandag.
- De eerste SMR zal gebouwd worden bij Temelin, een Tsjechische gemeente waar zich al een kerncentrale bevindt. In Tsjechië zijn momenteel twee centrales in gebruik, die samen zo’n derde van de elektriciteit van het land produceren.
- De andere twee reactoren zullen gebouwd worden op locaties waar zich momenteel kolencentrales bevinden. Uitbater CEZ zegt dat het van die laatste wil afstappen om de elektriciteitsproductie te vergroenen. Momenteel produceert het land zowat de helft van zijn elektriciteit met fossiele brandstoffen.
- CEZ maakte wel duidelijk dat het land ook van plan is om grote kerncentrales te blijven gebruiken. “Het is niet de bedoeling dat kleine modulaire reactoren grotere nucleaire units gaan vervangen”, zei een woordvoerder van het nutsbedrijf.
- Om die reden zal ook een nieuwe kernreactor gebouwd worden bij Dukovany, de andere kerncentrale van het land. Die moet tegen 2036 operationeel worden.
Kleine modulaire reactoren
Uitgelegd: Niet enkel Tsjechië wil SMR’s bouwen binnen Europa. Polen wil er zelfs zo’n 76. De technologie wordt steeds populairder, en wel om deze redenen:
- SMR’s zijn relatief gemakkelijk in elkaar te steken tegenover traditionele kernreactoren. Dat blijkt meteen uit de naam: ze zijn klein en modulair. Dat wil zeggen dat ze op een groter aantal locaties kunnen worden gebouwd en dat de onderdelen op voorhand in fabrieken kunnen worden geproduceerd. Enkel de assemblage ter plekke neemt nog wat tijd in beslag.
- Ook zouden ze een stuk goedkoper moeten zijn dan grote reactoren. De makkelijkere bouw ervan, alsook de kleinere schaal, dragen daartoe bij.
- SMR’s zouden volgens aanhangers ook veiliger zijn. Zij zijn ontworpen om stil te vallen als er een probleem is, zelfs zonder menselijke tussenkomst, waardoor een meltdown zo goed als onmogelijk wordt.
- Er zijn echter ook mogelijk nadelen verbonden aan de technologie. Ten eerste is die nog niet op grote schaal bewezen. Maar een nog grotere potentiële domper is het afvalprobleem. Volgens sommige studies zouden SMR’s immers vele malen meer afval produceren dan traditionele kerncentrales.