Hoewel enkele politici erop aandringen om Doel 3 langer open of stand-by te houden, zal dat niet meer mogelijk zijn. Dat concluderen experts uit gesprekken tussen de nucleaire toezichthouders FANC en Electrabel (Engie) van de kernreactor.
Het bestuur van het FANC en de Wetenschappelijke Raad voor Ioniserende Stralingen (een onafhankelijk orgaan waarin leden met een nucleaire expertise zetelen) zijn afgelopen vrijdag overeengekomen om het sluitingsplan van Engie voor de reactor goed te keuren. Daardoor zal Doel 3 op 23 september voor de allerlaatste keer stroom produceren. Ook zouden “de werkzaamheden ter voorbereiding van de ontmanteling van de reactor zijn goedgekeurd”, bericht De Tijd.
Op dit moment is de ontmanteling nog niet definitief, maar gaat het om de stappen ernaartoe. Het afbouwen zal pas effectief van start gaan nadat het FANC een vergunning aflevert. Maar dat zal niet meer al te lang duren. Volgens bronnen van De Tijd gaat die fase al de komende maanden in. Vanaf dan zal alle brandstof verwijderd worden en de ontsmetting van het primaire circuit beginnen, het hart van de kernreactor.
Onomkeerbare beslissing
De werkzaamheden in voorbereiding zouden een omkeer rond de sluiting van de reactor compleet uitsluiten, klinkt het. “Aangenomen wordt dat een heropstart uiterst gecompliceerd, zo niet onmogelijk wordt na de chemische ontsmetting van het circuit”, zegt een persoon inzake het dossier.
Daarmee valt eveneens de mogelijkheid om Doel 3 stand-by te houden in het water. Dat is in Duitsland momenteel niet het geval omdat de werkzaamheden voor de ontmanteling van kerncentrales pas later van start gaat. En dat zorgt voor frustraties bij enkele politici: Egbert Lachaert (Open Vld), Sammy Mahdi (cd&v) en David Clarinval (MR) lieten alvast van zich horen. Zij zijn voorstander van het Duits scenario.
Levensduur Doel 4 en Tihange 3 wel verlengd
Volgens het FANC zouden de werkzaamheden hier niet langer op zich kunnen wachten omwille van “nucleaire veiligheidsredenen”. Ook Electrabel blijft voet bij stuk houden: “De verlenging of het tijdelijk stilleggen van Doel 3 of Tihange 2 (die op 1 februari 2023 sluit) is geen optie”, klinkt het.
Het energiebedrijf zegt dat de nucleaire brandstof van de Doel 3-reactor opraakt en het bovendien organisatorisch en technisch “onmogelijk” zou zijn. Dat zou bij kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 niet het geval zijn. Zij mogen hun levensduur met tien jaar verlengen, besliste de federale regering.
(as)