Slimme mensen verdienen meer in bedrijfsleven

Het bedrijfsleven lijkt de ideale werkgever voor mensen die een fors salaris willen. Ze moeten dan wel een hoog IQ hebben. De overheid is de beste optie voor werknemers die veel waarde hechten aan het salaris en niet over zo`n hoog IQ beschikken. Dit blijkt uit onderzoek van Jesse Delfgaauw, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Slimme mensen worden bij het bedrijfsleven beter betaald dan bij de overheid, aldus Delfgaauw. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat in het bedrijfsleven veel gewerkt wordt met prestatiebeloning. De overheid loopt hierdoor wel eens goede mensen mis. Werknemers protesteren meestal niet als ze vinden dat ze beter zijn dan een ander, maar toch minder verdienen dan die persoon. Op termijn vertrekken deze mensen echter wel.

Het variabale salaris dat niet met intelligentie heeft te maken, is bij de overheid eveneens lager. Zo blijkt uit onderzoek van bureau De Breed & Partners dat een ICT`er bij de overheid aanzienlijk minder winstdeling en onkostenvergoeding krijgt dan in het bedrijfsleven. Het rijk is inmiddels met een imagocampagne gestart om ICT`ers te werven. Ook is er een speciale website ontwikkeld en worden beurzen en evenementen bezocht om personeel te werven.

 

Meer