Slim omgaan met je geld

Geschreven met input van Evi Van Lanschot.

Slim omgaan met je geld betekent dat je vermogen voor later gaat opbouwen. Het is belangrijk om jezelf de vraag te stellen hoe je dat het best kan doen. Goed om te weten is dat je geen grote vermogens hoeft te hebben om toch slim met geld om te kunnen gaan. Het is juist zo dat de kleine bedragen een grote impact kunnen hebben. Wanneer je op jonge leeftijd al begint met opbouwen, dan kan je later in het leven behoorlijk ver ermee komen. Neem de volgende zaken daarom vooral eens goed door.

Een goede start maken

Het is in ieder geval slim om een goede start te maken. Hoe jonger je bent als je begint met opbouwen, hoe beter dat ook is. Door steeds geld opzij te zetten, kan je dan op de lange termijn een groot bedrag hebben staan. Als je jong begint met investeren heb je op de lange termijn kans op een mooi rendement. In beide gevallen zou je op enig moment misschien zelfs in een situatie kunnen komen om financieel onafhankelijk te zijn. Let wel op, het is nooit te laat om te beginnen met het opbouwen van een vermogen.

Wat kan je ermee?

Er zijn allerlei redenen om geld opzij te zetten. Je kan kiezen naar de wat kortere termijn. Dit is bijvoorbeeld wat je kinderen leert: als je nu spaart, dan kan je straks die trui kopen die je zo mooi vindt. Bekijk je dit op grote schaal, dan kan je door vermogen op te bouwen allerlei doelen in het leven bereiken. Een huis kopen bijvoorbeeld, of vroeger met pensioen gaan. Ook kan je simpelweg een buffer willen hebben om er zeker van te zijn dat je tegenslagen in het leven kunt opvangen. Tot slot kan het je doel zijn om jouw kinderen op weg te helpen in het leven, bijvoorbeeld door de studie te kunnen betalen.

Met kleine bedragen werken

Het is mogelijk om vermogen op te bouwen met kleine bedragen. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat je overhoudt aan het einde van de maand. Zo kan je, zelfs wanneer je niet veel te besteden hebt, toch alvast beginnen met het opbouwen van een vermogen voor de lange termijn. Zeker wanneer het je lukt om dit maand na maand vol te houden, kan je daar een behoorlijk eind mee komen. Dat maakt het juist ook zo belangrijk om er al op jonge leeftijd mee te beginnen. Dit maakt je kansen alleen maar groter.

Beleggen erbij betrekken

Mocht je op een bepaald moment een aardig vermogen hebben opgebouwd door te sparen, dan kan je ook verder kijken. Zo kan je, bijvoorbeeld met het geld dat daar bovenop komt, gaan beleggen. Dat kan op allerlei manieren: op de beurs, in cryptogeld, in crowdfunding, in vastgoed en veel meer. Dit is een manier om op zoek te gaan naar een goed rendement. Waardoor je dus ook kan zorgen dat je vermogen alleen maar verder groeit en dit dus ook een beetje sneller begint te lopen.

Hulp van de kenner

Het opbouwen van vermogen hoef je gelukkig niet helemaal alleen te doen. Je kan namelijk ook gewoon hulp krijgen via bijvoorbeeld Evi van Lanschot vermogensbeheer. Adviezen over wat je het best kunt doen, zijn natuurlijk altijd fijn om te krijgen. Daarmee kan je bijvoorbeeld voorkomen dat je in bekende valkuilen trapt of beginnersfouten maakt. Je wilt niet met minder geld uitkomen dan mogelijk is. Het is juist de bedoeling om er zoveel uit te halen als wel kan. De hulp van iemand met kennis van de markt is dan wel heel welkom. Alle reden dus om die te gaan benaderen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.