Slechte betalers zijn echte plaag in Belgisch bedrijfsleven

Slechte betalers zijn echte plaag in Belgisch bedrijfsleven
Getty Images

Grote bedrijven maken er massaal een gewoonte van om pas na de afgesproken betaaltermijn hun openstaande facturen bij andere bedrijven te betalen. Veel kmo’s worden zelfs geconfronteerd met facturen die uiteindelijk helemaal niet betaald worden. Dat blijkt uit twee studies die los van elkaar staan.

In het nieuws: Slechts 4 op de 10 Belgische ondernemingen betalen hun zakelijke facturen op tijd voor de afgesproken vervaldag, zo blijkt uit het jongste rapport van bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet. Daarmee zijn de Belgische bedrijven veruit de slechtste B2B-betalers (business-to-business) van Noord-Europa. In Nederland bijvoorbeeld betaalt ruim driekwart van de bedrijven stipt.

Anders gesteld: Zowat 6 op de 10 Belgische ondernemingen slagen er niet in om hun openstaande facturen bij andere bedrijven op het afgesproken tijdstip te betalen.

Ingezoomd: Het probleem zit vooral bij de grote bedrijven, waar de overgrote meerderheid (85 procent) de betaaltermijn niet respecteert. Maar opvallend: geen enkel groot bedrijf laat een factuur langer dan 90 dagen na de vervaldag openstaan. Het zou dus ook om een bewuste strategie kunnen gaan.

👉 “Grote Belgische bedrijven blijven het vaakst worstelen met de betalingstermijn, en een grote ommekeer wordt niet meteen verwacht”, zegt Barry de Goeij, data-analist bij Altares, in de toelichting. “Toch is het belangrijk om te benadrukken dat zij niet per se extreem laat betalen. Zo zien we dat 0 procent van de grote bedrijven de betalingstermijn met meer dan 90 dagen overschrijdt.”

Vastgesteld: Een opsplitsing per sector doet vermoeden dat heel wat retail- en bouwbedrijven in cashnood zitten. In die twee sectoren is er een duidelijke toename van het percentage bedrijven dat meer dan 90 dagen te laat betaalt. De Goeij: “In de bouwsector komt dit vooral door het dalende aantal bouwvergunningen. In de retailsector is de oorzaak vooral de hoge inflatie, wat resulteert in minder consumentenuitgaven.”

Domino-effect

Waarom dit van belang is: De slechte betaalethiek onder Belgische bedrijven kan tot een domino-effect leiden. Door laattijdige betalingen kunnen intrinsiek sterke bedrijven toch in de problemen komen, omdat ze onvoldoende liquiditeiten binnenkrijgen. Als de facturen definitief oninbaar blijken te zijn, dreigt er uiteraard fors omzetverlies.

Enkele cijfers: De jaarlijkse kmo-barometer van Exact (boekhoudsoftware) plakt er bedragen op.

  • Gemiddeld wordt 6 procent van de facturen nooit betaald, zo blijkt uit de bevraging van ruim 500 Belgische kmo’s. Hierdoor zien de bedrijven een substantiële hoeveelheid omzet in het water vallen.
  • Zowat 28 procent van de kmo’s loopt jaarlijks minimaal 20.000 euro mis door oninbare facturen .
bron: Exact

Conclusie: Voor kmo’s is het geen overbodige luxe om klanten vooraf te screenen op hun kredietwaardigheid, want anders komt de eigen cashflow in gevaar.

👉 “In de afgelopen jaren zien we dat klanten tijdig laten betalen een grote uitdaging is voor ondernemers”, zegt Sigrid Jansegers, directeur sales bij Exact, in een persbericht. “Het is daarom goed dat kmo’s stappen zetten om zich in te dekken tegen wanbetalers.”

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.