De consument heeft steeds meer toegang tot technologieën en apparatuur om slaapstoornissen te bestrijden. Dat schrijft Lennaert Lubberding in het magazine Elsevier. In dat assortiment hoort ook de draadloze koptelefoon Kokoon, die de gebruiker met kalmerende muziek in slaap moet helpen en houden en op het geschikte ogenblik in de ochtend opnieuw moet wekken.
Recent zijn diverse applicaties zoals Sleep Time, Sleep Cycle of Sleep Bot op de markt gebracht. Die programma’s meten een aantal gegevens over de slaap. Daarnaast zijn echter ook een aantal intelligente apparaten ontwikkeld – zoals kussens, slaapmaskers en matrassen – die de nodige informatie over het slaapgedrag moeten verzamelen.
Aan de hand van die applicaties en apparaten kunnen tips en maatregelen worden geboden om de slaapkwaliteit te verbeteren. Wanneer men een beter inzicht heeft in eventuele slaapproblemen, wordt het immers ook gemakkelijker een oplossing te vinden. Een van die praktische toepassingen is de draadloze koptelefoon Kokoon van de Britse ontwikkelaar Tim Antos.
Individuele slaapcyclus
Met de Kokoon is het niet alleen mogelijk het slaappatroon op te volgen, maar bedoeling is ook om de gebruiker met kalmerende muziek in slaap te brengen. De Kokoon meet daarbij de hersenactiviteit, zodat de muziek aangepast kan worden aan de individuele slaapcyclus en de gebruiker ook op het geschikte moment in de ochtend kan worden gewekt.
De bijbehorende applicatie geeft dan een gedetailleerd overzicht van de nachtrust. De koptelefoon is extra comfortabel, zodat dragers er tijdens het slapen geen last van ondervinden. Omdat de Kokoon niet van een beeldscherm gebruik maakt, dreigt het licht ook geen probleem te vormen om de slaap te kunnen vatten.