Slapeloosheid en hoe 7 beroemde slachtoffers er mee omgaan

Slaap lijkt de nieuwe seks, want hoewel mensen onverminderd aan seks denken blijkt uit een Brits onderzoek dat 80% van de respondenten liever een goede nachtrust dan een nacht vol passie tegemoet gaat. Maar sommige mensen kunnen gewoon nooit slapen.

7 bekende slapelozen op een rij en hun remedie om niet aan slapeloosheid ten onder te gaan.

1. Bill Clinton, president

Clinton sliep jarenlang maximum 5 uur per nacht, maar twee hartoperaties hebben die ambitie nu getemperd, omdat ze waarschijnlijk door chronisch slaapgebrek werden veroorzaakt. Een van zijn bekende uitspraken luidt: ‘Elke belangrijke fout die ik in mijn leven heb gemaakt, maakte ik omdat ik moe was’.

2. Vincent Van Gogh, schilder

Van Gogh behandelde zijn slapeloosheid door zijn matras in kamfer te drenken, een soort terpentijn. Wetenschappers vermoeden dat de kamfer hem stilaan vergiftigde en een van de factoren was die hem uiteindelijk tot zelfmoord dreef.

3. Marilyn Monroe, actrice

Monroe’s slapeloosheid, die ze bekampte met sloten slaappillen, was de oorzaak van haar emotionele problemen. De dag voor ze zichzelf een overdosis slaaptabletten toediende werd ze woest toen een vriendin haar vertelde dat ze 15 uur ononderbroken had geslapen.

4. Margaret Thatcher, politica

Thatcher overleefde haar jarenlang premierschap op gemiddeld vier uur slaap per nacht. Haar motto: ‘Slaap is voor doetjes’.

5. Abraham Lincoln, president

Lincoln, die langdurig aan slapeloosheid leed, raakte bekend om zijn lange nachtelijke wandelingen.

6. Madonna, zangeres

Volgens Madonna’s broer Christopher Ciccone, behandelt de popster haar slapeloosheid met geneesmiddelen en wijt ze haar slaapproblemen aan haar ongebreidelde drang naar roem en succes. Madonna geeft hem geen ongelijk: ‘ “Ik ben een workaholic, bezeten van detail, lijdt aan slapeloosheid en ben een controlefreak. Daarom ben ik niet gehuwd. Niemand kan me uitstaan’.

7. Judy Garland, actrice

Garland viel ten prooi aan slapeloosheid toen ze nog een tiener was en de filmstudio’s haar onder druk hadden gezet om slank te blijven wat haar een verslaving aan amfetamines had opgeleverd. Onder invloed van pillen zou ze soms drie à vier nachten zonder slaap blijven.

Meer