Slangen in maatpak: de psychopaat terroriseert de werkvloer

Wat is de sleutel van zakelijk succes? De vraag is makkelijker gesteld dan beantwoord. Toch blijkt uit recent onderzoek dat psychopatische trekjes je alleszins vooruit helpen. De Amerikaanse arbeidspsycholoog Paul Babiak bestudeerde de profielen van 200 succesvolle ondernemers en rangschikte ze door middel van de Psychopathy Checklist, een lijst die therapeuten gebruiken om persoonlijkheidsstoornissen in kaart te brengen. Uit het onderzoek kwam een opmerkelijk resultaat naar voren: 4% van de executives konden als psychopaten worden geklasseerd. Bij de gewone bevolking is dat amper 1%. Met andere woorden: succesvolle zakenlui maken vier keer meer kans om als psychopaat te worden gerangschikt dan gewone mensen. Babiak schreef zijn bevindingen neer in het boek “Snakes in Suits: When Psychopaths Go to Work”. Bij psychopaten denken veel mensen aan gevaarlijke seriemoordenaars. Maar de iets minder heftige variant, loopt overal rond. Waarschijnlijk ook in uw organisatie. Psychopaten beantwoorden aan verschillende kenmerken: – schaamteloos en gewetensloos – voelen geen angst wanneer anderen dat wel doen – oppervlakkige emoties – impulsief – zoeken sensatie – vaak afhankelijk van drugs en/of alcohol – komen charismatisch, charmant en overtuigend over – stalkers met seksueel afwijkend gedrag Maar volgens Babiak zijn psychopaten ook meesters in het verbergen van hun ware aard. Hun oversten krijgen daarom meestal enkel dat masker te zien en zien in hem al snel “een ideale werknemer en toekomstige leider.”

Meer
Jan Callebaut
Mijn Volglijst

Video: Corona deze winter minder groot risico

01/12/2021 11:28

(ABM FN) Sterk stijgende Covid-19-besmettingen vormen deze winter een neerwaarts risico voor de Europese groei. Dit zegt beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management in gesprek met ABM Financial News. 

"Gelukkig zijn er tot nu toe veel minder sterfgevallen dan bij vorige golven, maar de snelle toename van het aantal besmettingen dwingt regeringen ertoe nieuwe beperkingen in te voeren."

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20