Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 07 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Singapore verbiedt reclame voor suikerhoudende dranken

Logo Business AM
Economie

17/10/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Fontaine viseert onder meer frisdrankbedrijven. - Isopix

Singapore wordt het eerste land ter wereld dat een verbod uitvaardigt op advertenties voor ongezonde dranken met een hoog suikergehalte. Dat heeft Edwin Tong, Singaporees minister van volksgezondheid, gezegd. Tong noemt het initiatief een nieuwe stap in de onophoudelijke oorlog tegen diabetes in Singapore. 

Het verbod heeft betrekking op alle mediaplatformen. Tong wees erop dat de beslissing was genomen na een onderzoek onder de bevolking. Frisdranken, sappen, yoghurtdranken en oploskoffie zouden allemaal onder de nieuwe verordening vallen.

Accijns

Naast een reclameverbod zouden de verpakkingen van suikerhoudende dranken in Singapore in de toekomst ook een voedingsetiket met kleurencode bevatten om de voedingskwaliteit en het suikergehalte weer te geven. Tong zei dat de twee maatregelen slechts de eerste stappen zijn in de inspanningen van de stadstaat om diabetes te bestrijden. 

Twee andere voorstellen staan ​​nog op de agenda. Daarbij wordt gedacht aan de heffing van een speciale accijns. Ook de invoering van een volledig verbod op de verkoop van suikerrijke dranken zou daarbij echter niet worden uitgesloten.

In aanloop naar de nieuwe wetgeving lanceerde het ministerie eind vorig jaar onder de bevolking een bevraging over een vermindering van de consumptie van suikerhoudende dranken. Meer dan 70 procent van de respondenten steunde daarbij de introductie van reclameregels om de keuze van de consumenten te beïnvloeden. 

Vergrijzing

Een hoge consumptie van suikerhoudende dranken wordt geassocieerd met obesitas en grotere risico’s op het ontwikkelen van chronische aandoeningen zoals diabetes en hartziektes. Volgens studies van de World Health Organization (WHO) verhoogt de regelmatige consumptie van één tot twee blikken suikerhoudende dranken het risico op diabetes met 26 procent. Tevens wordt erop gewezen dat het probleem van obesitas op minder dan vijftig jaar bijna een verdrievoudiging heeft gekend.

Singapore kampt met een toenemend vergrijzende bevolking. Dat heeft de regering van de Aziatische stadstaat ertoe aangezet op zoek te gaan naar strategieën om de ziektelast te verminderen.

Sinds de jaren negentig wordt het land in toenemende mate met zwaarlijvigheid geconfronteerd. Twee jaar geleden bleek dat in Singapore ongeveer een op zeven volwassenen aan diabetes leed.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks