Simulaties Neymar hebben een evolutionaire basis

Het toneeltalent dat sommige voetballers aan de dag blijken te kunnen leggen om een scheidsrechter te misleiden en een vrijschop toe te kennen of een tegenstander een gele of rode kaart aan te smeren, heeft wellicht een evolutionaire verklaring. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Sussex in Engeland.

De onderzoekers wijzen er wel op dat echte pijnkreten in het algemeen luider, langer en scherper zijn. De resultaten van het onderzoek kan volgens de wetenschappers een aanzet worden voor de ontwikkeling van apparaten die in staat zijn om pijn te detecteren bij wezens – mens of dier – die niet in staat zich met taal uit te drukken.

Bries

“Spelers zoals de Braziliaan Neymar da Silva Santos Júnior of de Fransman Kylian Mbappé kunnen het publiek fantastisch voetbal voorschotelen, maar blijken de toeschouwer ook massaal te frustreren met een ongezonde dosis theater en bedrog,” zegt onderzoeksleider Jordan Raine, professor psychologie aan de University of Sussex.

“De meeste zachte bries lijkt hen onderuit te kunnen halen en hen luid schreeuwend eindeloos over de grasmat te kunnen laten rollen. Dat bedrog heeft vooral de bedoeling om de scheidsrechter te misleiden en hem aan te zetten een tegenstander te bestraffen met een vrijschop of strafschop en gele en rode kaarten uit te delen.”

“Iedereen wil terecht dat dit onaanvaardbare gedrag uit de sport verdwijnt, maar het vocale aspect van deze simulaties – zowel op als naast het voetbalterrein – moet worden beschouwd als een efficiënte strategie met evolutionaire wortels,” betoogt professor Raine. “Bovendien kan dit fenomeen de evolutie van de menselijke spraak helpen verklaren.”

Om hulp roepen

“Echte pijn zet zowel mensen als dieren aan om een kreten te slaken, waarmee de omgeving op een bijzonder efficiëntie manier ter assistentie en hulp kan worden geroepen,” zegt Raine. “Er moet daarbij echter ook vastgesteld worden dat mensen met hun schreeuw de pijn proberen te overdrijven of te minimaliseren, afhankelijk van de context en de intentie.”

“Dit laatste fenomeen suggereert dat pijnkreten niet alleen een oprechte uiting zijn van interne gevoelens, maar ook ook sociale instrumenten zijn om anderen te beïnvloeden. Vastgesteld werd dat bij simulaties gebruik gemaakt wordt van stemkarakteristieken die een grote gelijkenis tonen met de uitingen van authentieke pijn.”

Evolutionair voordeel

“De misleidende boodschap blijkt bovendien de percepties van de ontvanger op een vergelijkbare manier te beïnvloeden. Daarachter moet ongetwijfeld een evolutionair voordeel worden gezocht. De vroege mens kon immers op elk ogenblik met gevaar worden geconfronteerd. Pijnkreten zijn dan ook signalen die dringende en potentieel levensreddende hulp moeten oproepen.”

“Er is hier dan ook wellicht sprake van een essentieel voordeel om te kunnen overleven,” benadrukt Raine. “Bovendien kan dit vermogen ongetwijfeld worden omgeschreven als een belangrijke stap van de primitieve communicatievormen naar de complexe menselijke spraak.”

Primitieve communicatie

“De primitieve communicatie bestaat immers uit automatische stemresponsen op interne toestanden en externe stimulansen, terwijl de manipulaties aantonen dat men op een bewuste manier met de spraakmogelijkheden kan omgaan. Het besef dat de stem opzettelijk kan worden gebruikt om anderen te beïnvloeden creëert een omgeving waarbij de stem op een steeds flexibeler manier kan worden ingezet.”

“Dit heeft uiteindelijk geleid tot de productie van een willekeurig geluid waarvan de betekenis eerder cultureel dan biologisch is overeengekomen,” besluit professor Raine. “Op dat ogenblik zijn de eerste woorden ontstaan.”

Bekijk de studie hier:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20