Verschillende bekende namen uit de Amerikaanse technologiesector hebben duizenden hectares gekocht, niet ver van San Francisco en Silicon Valley. De New York Times licht een tipje van de sluier van dit mysterieuze nieuwe Eldorado op.
De aanwijzingen: Vorige week raakten details van een geheime operatie bekend in de county Solano, een kleine 100 kml ten noordoosten van San Francisco.
- Bewoners begonnen e-mails en sms’jes te ontvangen waarin hen werd gevraagd naar hun mening over “Joe Biden”, “Donald Trump”, maar ook: het vastgoedbedrijf “Flannery Associates”.
- Een veelzeggende vraag sloeg op een mogelijke steminitiatief voor een project dat “een nieuwe stad zou omvatten met tienduizenden nieuwe huizen, een grote zonne-energieboerderij, boomgaarden met meer dan een miljoen nieuwe bomen en meer dan 5.000 hectare aan nieuwe parken en open ruimtes”.
- De thema’s uit de enquête hebben de inwoners van Solano aan het denken gezet. Ze stellen zich al vele jaren vragen over de mysterieuze landaankopen van dat bewuste bedrijf, Flannery Associates. De speculaties zijn volop gaande: een nieuw themapark? Aankopen in verband met Chinese projecten? Een nieuwe haven?
Het ontstaan van het project
De historiek: Om het project te begrijpen, moeten we teruggaan naar 2017. Michael Moritz, de miljardair en durfkapitalist, stuurt een brief naar potentiële investeerders over een ongebruikelijke kans: investeren in de oprichting van een nieuwe stad in Californië.
- Het idee kwam op bij Jan Sramek, een 36 jaar oude voormalig handelaar bij Goldman Sachs. Die probeerde de grootste namen in de techwereld te overtuigen. Hij stelde voor om grond te kopen niet ver van de baai van San Francisco, met als doel om daar een soort ideale stad te bouwen.
- Vijf jaar en 800 miljoen dollar later heeft Flannery Associates duizenden hectares gekocht op 100 km ten noordoosten van San Francisco.
- Onder de partners bevinden zich enkele bekende namen uit de elite van Silicon Valley, zoals Reid Hoffman, medeoprichter van LinkedIn, Marc Andreessen en Chris Dixon van investeringsfonds Andreessen Horowitz. Ook Patrick en John Collison, de oprichters van het betalingsbedrijf Stripe, en andere namen zijn erbij betrokken.
De ideale stad
De ambitie: een stad vanaf nul op te bouwen. Ze willen van een dorre zone die doorkruist wordt door een snelweg en hoogspanningslijnen een moderne en schone stad maken, bewoond door tienduizenden inwoners.
De motivatie: Hun wil is ontstaan uit de afkeer van de opeenstapeling van problemen in San Francisco, waaronder de moeilijkheden om Silicon Valley uit te breiden, de stijgende vastgoedprijzen, evenals de toename van onveiligheid, dakloosheid en congestie. Vooral het stadscentrum kampt met een diepe crisis, gekenmerkt door drugsproblemen, leegstaande kantoren en winkels die hun deuren sluiten. Een vicieuze cirkel die regelmatig de krantenkoppen haalt in Amerikaanse en internationale nieuwsberichten.
Maar: Het is nog afwachten of deze zoete droom van een ideale stad werkelijkheid zal worden. Sommigen beweren dat de bestaande infrastructuur onvoldoende is, dat de regio regelmatig te maken heeft met droogtes en een hoog risico op bosbranden heeft.
Een langlevend fantasme
- Dit is niet de eerste keer dat het idee van een stad 2.0 wordt bedacht door miljardair-wetenschappers: Peter Thiel, medeoprichter van PayPal en miljardair-investeerder in Facebook, investeerde enkele jaren geleden in het Seasteading Institute, dat tot doel had een nieuwe samenleving te bouwen zonder wetten en belastingen en dat op structuren die lijken op waterlelies in een oceaan.
- Meer recentelijk heeft Elon Musk duizenden hectares grond gekocht vlakbij Austin, de thuisbasis van Tesla. Hij heeft plannen om het stadje Snailbrook om te vormen tot een soort utopische stad waar de medewerkers van Tesla zouden wonen.
- En herinnert u zich Telosa nog? Dat was een project voor een utopische stad, deels egalitair en deels kapitalistisch, voorgesteld door de voormalige CEO van Walmart, Marc Lore. Twee jaar later is er nog steeds geen nieuws over enige voortgang van dit project bekend.
(evb)