Signaal dat Chinese economie verder verzwakt? Hongkong dumpt massaal buitenlandse activa om eigen munt te redden

Terwijl de waarde van de Chinese yuan op zijn laagste punt in 18 maanden staat, dreigt de Hongkongse dollar zijn koppeling met de Amerikaanse dollar te verliezen. Voor het eerst sinds 2019 greep de Hongkongse centrale bank daarom in.

De koers van de Chinese yuan tegenover een sterkere Amerikaanse dollar staat sedert 9 mei op zijn diepste punt sinds de laatste 18 maanden. De devaluatie van de Chinese munt is de voorbije weken in een stroomversnelling gekomen vanwege de lockdowns op het vasteland, die de lokale economie en de globale toeleveringsketens zwaar treffen.

Zorgwekkend voor China en beleggers van Chinese aandelen is echter dat ook de Hongkongse dollar, de munteenheid van de speciale administratieve regio Hongkong, parallel gelijktijdig met de yuan aan kracht verliest.

Sinds 1972 is de Hongkongse dollar (HKD) gekoppeld aan de Amerikaanse dollar (USD) tegen een vaste koers van 5,65 HKD voor 1 USD. De Hong Kong Monetary Authority (HKMA), de centrale bank van de regio, past wel af en toe de handelsmarge van de koppeling aan. Wanneer de HKD de boven- of ondergrens van die marge overschrijdt, grijpt de HKMA ook in om de munt te stabiliseren.

Woensdag moest de HKMA voor de eerste keer sinds 2019 opnieuw ingrijpen om de HKD te verstevigen. Het financiële instituut kocht 1,59 miljard Hongkongse dollars om de munt ondersteunen. Donderdagochtend schommelde de koers van de HKD echter nog steeds aan de zwakke kant.

25 miljard dollar in buitenlandse activa gedumpt

De ingreep van de HKMA zal de rentetarieven in de metropool en de lokale economie verder onder druk zetten. De Hongkongse economie leed de laatste maanden nochtans al stevig onder strenge grenscontroles met China vanwege COVID en een vastgoedmarkt met togenhoge prijzen.

Experten vragen zich ook af wat de gevolgen kunnen zijn van de massale hoeveelheid buitenlandse activa die de HKMA zou gedumpt hebben om die hoeveelheid HKD op te kopen. Dit jaar zou de centrale bank van Hongkong al 25 miljard dollar in buitenlandse activa van de hand gedaan hebben.

Nochtans was een stevige kapitaaluitstroom, aangewakkerd door een opgetrokken rente in de VS en een bescheiden versoepeling van het monetaire beleid in China, de aanleiding tot een verzwakking van de Hongkongse dollar.

Zal Hongkong ontkoppelen van de Amerikaanse dollar?

Hoewel de HKMA er in geslaagd is om de koppeling tussen zijn munteenheid en de Amerikaanse dollar voorlopig te redden, zal een volgende interventie heel wat geld uit het financiële systeem van Hongkong trekken. Hierdoor zal de waarde van binnenlandse activa enkel verzwakken en zullen de kosten van leningen opgedreven worden. Indien de economie van het financiële centrum Hongkong verzwakt, is dit zeker geen goed signaal voor de gezondheid van de Chinese economie in het algemeen, menen experten.

Er gaan ondertussen ook stemmen op in Hongkong om de koppeling met de Amerikaanse dollar af te schaffen. Wellicht zal de centrale bank niet veel zin hebben om het systeem op te geven dat verschillende marktschommelingen heeft overleefd en van Hongkong een financieel wereldcentrum heeft gemaakt. 

Toch ligt de situatie nu iets anders. De verkoop van de HKD neemt enkel toe terwijl de Fed de Amerikaanse dollar een stevig duwtje in de rug geeft. Ondertussen dwingen de coronamaatregelen in China en Hongkong de autoriteiten om de huidige rente te bewaren en zelfs verder te versoepelen.

De waarde van de Hongkongse dollar is dit jaar al met 0,7 procent gezakt, een pak minder dan de Chinese yuan. De munt zal echter de komende maanden onder forse druk blijven staan als de Amerikaanse Fed besluit de rente nog verder omhoog te trekken.

(kg)

Meer