Siemens healthineers koopt Varian voor 16,4 miljard dollar

Het Duitse Siemens Healthineers heeft een akkoord met het Amerikaanse Varian Medical Systems. Die eerste hebben 16,4 miljard dollar over voor de Amerikanen, dat is 20 procent meer dan de huidige marktwaarde.

De Duitsers betalen 177,5 dollar per aandeel voor het medische bedrijf. Dat is 24 meer dan het aandeel waard was tegen het einde van de beursdag op vrijdag. Varian werd gewaardeerd op 13 miljard dollar.

De aankoop van Varian is volgens analisten een goed teken. Een grote deal als deze toont dat bedrijven opnieuw verder kijken dan de huidige problemen met het coronavirus.

Scanners en radiotherapie

Los daarvan komen met de deal twee partners samen die al lang samenwerken. Beiden zijn bekend in radiotherapiediagnoses voor kankerbehandelingen. Varians lineaire accelerators zijn een goede match voor de MRI- en CT-scanners van Healthineers.

Healthineers doet echter niet alleen aan de grotere hardware. Twee maanden geleden kreeg het goedkeuring van de Amerikaanse gezondheidsdienst om antilichamentesten te maken die kunnen zien of iemand blootgesteld is geweest aan het coronavirus.

Het aandeel van Healthineers, een afsplitsing van Siemens AG, ging er dit jaar 2,7 procent op vooruit. Het bedrijf wordt gewaardeerd op 43,6 miljard euro. De omzet in het derde kwartaal stond op 3,31 miljard euro en de winst op 461 miljoen euro, zegt het bedrijf op zondag.

Portfolio

De overname van Varian is geen grote verrassing. CEO Bernd Montag had einde 2019 al gehint opp de deal. Toen klonk het dat de volgende overname van het bedrijf ‘dicht bij huis’ zou zijn. ‘We gaan geen dingen beginnen doen zoals pacemakers, want dat past niet in ons portfolio’, zei Montag bij financieel persagentschap Bloomberg.

Siemens, dat meerderheidsaandeelhouder blijft, ziet het aandeel in Healthineers dalen van 85 naar 72 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20