Fondsbeheerder: “Siberië zal in de toekomst vol zitten met investeringskansen voor de landbouw”

Fondsbeheerder: “Siberië zal in de toekomst vol zitten met investeringskansen voor de landbouw”
Met 13,1 miljoen vierkante kilometer is Siberië groter dan Brazilië en de Europese Unie samen. (Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images)

Een fondsbeheerder uit Hongkong zei op maandag op de Forbes Global CEO Conference in Singapore, dat investeringen in Rusland mogelijk “verrassend positief” kunnen zijn.

De recente oorlog in Oekraïne in combinatie met de aanhoudende hoge temperaturen van de afgelopen zomer, hebben voor serieuze problemen gezorgd bij onze landbouw. Dankzij de grilligheden van het klimaat zijn dit jaar verschillende oogsten wereldwijd verwoest. Vooral de situatie op het Afrikaanse continent is ernstig. Daar stegen de prijzen van basisproducten, zoals tarwe en bakolie, pijlsnel, als gevolg van de droogte. 

De oorlog van Rusland heeft daarnaast onder andere verhinderd dat zo’n 20 miljoen ton Oekraïens graan in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en delen van Azië terechtkwam.

“Supermacht voedselproductie”

“Al die uitgestrekte gronden in Siberië zullen in de komende drie decennia de grootste, meest productieve landbouwgronden ter wereld zijn. De regio zal een supermacht op het gebied van voedselproductie worden”. Dat zei Cheah Cheng Hye, co-chief investment officer van het Hongkongse Value Partners Group.

“Rusland zou een belangrijke winnaar van de opwarming van de aarde kunnen zijn”, aldus Cheah. “Op dit moment is Rusland geen goed land om in te beleggen, maar kijk op de lange termijn. Ik verwacht serieuze mogelijkheden in de toekomst.”

Enorm potentieel

Cheah verwijst daarmee specifiek naar de grote reserves aan ongebruikte landbouwgrond, met een enorm potentieel voor landbouwbedrijven. Met 13,1 miljoen vierkante kilometer is Siberië groter dan Brazilië en de Europese Unie samen. In het oosten van het gebied, waar er warme en vochtige zomers zijn, wordt voornamelijk soja verbouwd voor de Chinese markt. In het westen verbouwen boeren graan, waar vorig seizoen 22 miljoen ton graan werd geoogst. 

De regio herbergt daarnaast uitgestrekte olie- en gasvelden, die ruim 80 procent van de Russische voorraden vertegenwoordigen. Al voor de oorlog in Oekraïne was China actief in de regio. Vanaf november 2019 werd 865.000 hectare landbouwgrond gekocht door Chinese investeerders volgens de BBC.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.