Shisha: de drug van de Griekse arme

[PICTURE|sitelpic]De crisis in Griekenland jaagt jongeren massaal naar de drugs en de prostitutie. Het land zit ondertussen in het vijfde opeenvolgende jaar van economische recessie. De jeugdwerkloosheid bedraagt bijna 60 procent en het aantal prostituées is de voorbije twee jaar met 150 % gestegen.

Liz Alderman schetst op haar NYTimes blog een ijzingwekkend beeld van de crisis aan de hand van foto’s van Angelos Tzortzinis.

De gemiddelde prijs voor seks is tot 10 à 15 euro gedaald vanwege het dalende inkomen van het cliënteel. Nog alarmerender is dat steeds meer jongeren zichzelf op straat verkopen voor enkele euro’s en vaak ook onbeschermde seks aanbieden.

Veel van de nieuwe prostituées zijn werkloze jongeren zonder toekomst die verslaafd zijn geraakt aan shisha, een soort crystal meth dat geproduceerd wordt in amateurlaboratoria doorheen Athene. Een dosis shisha kost 3 à 4 euro en is even verslavend als schadelijk voor het lichaam.

Shisha wordt meestal gerookt (het is vernoemd naar de Turkse waterpijp), maar het wordt soms ook geïnjecteerd. De intraveneuze toediening van de drug draagt bij tot de verspreiding van het aidsvirus dat sinds 2011 opnieuw zwaar in opmars is. Dit alles terwijl de gezondheidszorg en de sociale bijstand als gevolg van de besparingen nog schimmen zijn van hun vroegere zelf.

De politie onderneemt dagelijks raids en arrestaties om jonge prostituées van de straten en weg van shisha te houden. In de gevangenis zijn deze jongeren relatief veilig, maar echte hulp krijgen ze niet.