Key takeaways
- Shell heeft fase drie van het Ormen Lange-gasveld in de Noorse Zee operationeel gemaakt. Dit zorgt voor extra gasvolumes naar Europa.
- Het project bestaat uit twee onderzeese compressorstations die de gaswinning verhogen van 75 naar 85 procent van de reserves.
- De installaties worden aangedreven door hernieuwbare energie via het Noorse elektriciteitsnet.
Shell heeft de derde fase van het Ormen Lange-gasveld in de Noorse Zee in bedrijf genomen. Het project verhoogt de gasproductie aanzienlijk. Europa krijgt hierdoor extra gasvolumes.
De nieuwe fase bestaat uit twee onderzeese compressorstations. Deze zijn ontworpen om de totale gaswinning te verhogen van vijfenzeventig naar 85 procent van de reserves. Het innovatieve systeem kan naar schatting 30 tot 50 miljard kubieke meter extra gas winnen.
Duurzame energievoorziening
De compressorstations worden gevoed door twee kabels van 120 kilometer. Deze zijn verbonden met het Noorse elektriciteitsnet. Dat wordt voornamelijk gevoed door hernieuwbare energiebronnen.
Deze aanpak verlaagt de koolstofintensiteit van de gasproductie aanzienlijk. Shell vergelijkt dit met traditionele installaties die op fossiele brandstoffen draaien.
Strategische ligging en partnerships
Het Ormen Lange-veld ligt honderdtwintig kilometer van de verwerkings- en exportfaciliteit Nyhamna aan de Noorse kust. Het gas wordt naar Europa geëxporteerd via de Langeled-pijpleiding en het Noorse gasexportsysteem.
Shell exploiteert het veld met een belang van 17,8 procent. Shells partners zijn Petoro (36,5 procent), Equinor Energy (25,3 procent), Orlen Upstream Norway (14 procent) en Vår Energi (6,3 procent).