Shell haakt af: CO2-compensaties die door bedrijven worden gekocht zijn weinig meer dan ‘gebakken lucht’

Shell haakt af: CO2-compensaties die door bedrijven worden gekocht zijn weinig meer dan ‘gebakken lucht’
(Foto: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

De Britse oliemultinational Shell voert ’s werelds grootste project af om CO2-compensaties te ontwikkelen. Dat zijn projecten die bedoeld zijn om de opwarmingseffecten van CO2-uitstoot tegen te gaan door bijvoorbeeld de financiering van bosbescherming of het planten van nieuwe bomen.

Waarom is dit belangrijk?

Grote bedrijven zijn fan van CO2-compensaties omdat ze de eigen CO2-uitstoot niet of amper beïnvloeden. Maar critici stellen dat compensaties een excuus zijn om maar door te gaan met CO2 uitstoten. Uit verschillende studie blijkt de inefficiëntie van het systeem. Compenseren blijft beter dan niets doen, maar verminderen is altijd beter dan compenseren.

In het nieuws. Oliereus Shell voert in alle stilte ’s werelds grootste project af om CO2-compensaties te ontwikkelen.

  • CEO Wael Sawan presenteerde tijdens een investeerdersevenement in juni een bijgewerkte strategie voor de Europese oliemaatschappij, waarin kostenbesparingen en een focus op winstgevende activiteiten zoals olie en gas centraal stonden.
  • Even belangrijk was wat hij niet zei: geen enkele vermelding van het eerdere engagement van het bedrijf om jaarlijks tot 100 miljoen dollar te besteden aan het opbouwen van een portfolio van CO2-compensaties of koolstofkredieten.
  • Eerder had het bedrijf beloofd om tegen 2050 zijn emissies tot nul te reduceren.

Wat zijn CO2-compensaties?

Zoom in. CO2-compensaties zijn projecten die bedoeld zijn om de opwarmingseffecten van CO2-uitstoot tegen te gaan.

  • Dit kan op verschillende manieren zoals bossen aanplanten, investeren in duurzame energie of het ondersteunen van klimaatprojecten.
  • Door geld te geven aan dergelijke initiatieven, helpen bedrijven hun CO2-uitstoot te compenseren.

Zijn ze efficiënt?

Zoom out. Velen zien in de CO2-compensaties die bedrijven kopen weinig meer dan ’gebakken lucht‘. In werkelijkheid wordt meestal niets gecompenseerd. 

  • Shells beslissing is een teken dat de favoriete aanpak van de meeste grote bedrijven om de opwarming van de aarde aan te pakken gewoon niet werkt.
  • Uit verschillende studies blijkt dat veel compensaties niet de milieuvoordelen opleveren die ze beloven.
  • In januari bleek uit onderzoek dat meer dan 90% van de compensatiekredieten die door Verra worden toegekend waarschijnlijk geen echte koolstofvermindering vertegenwoordigen.
    • Verra beheert verschillende milieu-standaarden voor klimaatactie en duurzame ontwikkeling, waaronder zijn geverifieerde koolstofstandaard (VCS) die al meer dan 1 miljard koolstofkredieten heeft toegekend.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.