De eerste barsten in de vriendschap? Servië niet gediend met Russische rekruteringscampagne van Wagner-militie

De Servische president Aleksandr Vucic is allerminst tevreden met de Russische pogingen om Serviërs te rekruteren voor de strijd in Oekraïne. De rekrutering zou voor een nieuwe instroom aan manschappen voor de privémilitie Wagner Group moeten zorgen.

Waarom is dit belangrijk?

Wagner Group stond jarenlang bekend als een privémilitie van elitesoldaten, voornamelijk veteranen uit het Russische leger of de militaire inlichtingendienst GROe. Het laatste jaar werd de militia ingezet in de oorlog in Oekraïne, en werden tientallen duizenden soldaten geworven. Onder meer gevangenen die zitten voor moord, werden door Wagner Group-eigenaar Jevgeni Prigozjin zelf gerekruteerd. Maar ook buiten Rusland wordt gekeken naar rekruten.

In het nieuws: Wagner Group rekruteert nu ook in Servië, dik tegen de zin van de overheid daar.

  • Verschillende Russische websites en media zouden adverteren voor Wagner Group, in het Servisch. Eerder deze maand was de reclame onder meer te zien op de Servische aftakking van het Russische staatspersagentschap RT. Daar was een video te zien waarin twee gemaskerde Wagner-soldaten zichzelf als Serviër identificeerden.
  • Alleen, beide mannen blijken nu de Servische wetgeving te overtreden. De Servische overheid heeft zijn burgers verboden deel te nemen aan buitenlandse conflicten. Daar zijn ook al verschillende mensen voor veroordeeld. Dat Rusland de reclame toelaat, valt slecht bij de Servische overheid.
  • “Waarom doe je Servië zoiets aan? Waarom zou je, vanuit Wagner, iemand van Servië bellen, als je weet dat dat tegen onze wet is?”, zo liet Servisch president Aleksandr Vucic weten aan de televisiezender Happy TV. Eerder waarschuwde zijn minister van Defensie, Milos Vucevic, Serviërs die ten strijde wouden trekken in Oekraïne. “Dat zal resulteren in gerechtelijke consequenties”, zo citeert Radio Free Europe de minister.
  • Wagner Group kan, via zijn reclame, een wig drijven tussen Servië en Rusland. Beide landen werkten tot nu toe nauw samen, en Servië was zeer weigerachtig om de invasie van Oekraïne te veroordelen. Een belangrijke oorzaak daarvan is de energievoorziening. Servië teert volledig op Russisch gas, en een van de grootste bedrijven van het land, de oliemaatschappij NIS, is voor vijftig procent in handen van de Russische energiereus Gazprom.

Onderliggend: Wagner en Servië, de relatie gaat al langer mee. De privémilitie zou zelfs een Servische eenheid in dienst hebben.

  • Hoewel Wagner Group vooral op Russische veteranen teert, wordt ook buiten de landsgrenzen gekeken naar kandidaat-soldaten. In Servië bijvoorbeeld: het is algemeen bekend dat enkele Serviërs deel uitmaakten van het Wagner-leger dat Rusland assisteerde bij de annexatie van de Krim in 2014. Ook in de Donbas vochten Serviërs zij aan zij met de Russen.
  • Vlak voor die annexatie zouden zoveel Serviërs lid worden van de militie, dat er een Servische eenheid werd opgericht. Deze stond onder leiding van de Bosnische Serviër Davor Savičić. Hij vocht tijdens de Bosnische burgeroorlog voor het Servisch Vrijwilligerskorps, ook bekend als Arkans Tijgers. Ook in Kosovo vocht hij, dit keer als lid van de Speciale Operatie-eenheid, een elite-eenheid van de Joegoslavische politie.
  • Officieel ontkent Wagner Group-eigenaar Jevgeni Prigozjin alle banden met Servië. Ook Vucic ontkent dat de privémilitie voet aan wal heeft in zijn land.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20