Serieus beursverlies voor Amazon na dalende winstvooruitzichten

Voor het eerst in lange tijd heeft Amazon lagere kwartaalwinsten gemeld. De beurs nam een duik.

Een klein drama na het sluiten van de beurzen: Amazon boekte voor het eerst in 2 jaar minder winst. De e-commercegigant voorspelt mindere cijfers voor de feestdagen, tot ongenoegen van de handelaars. Op korte tijd verloor Amazon zo enkele tientallen miljarden op de beurs.

One day delivery

Amazon toonde aan de aandeelhouders niet alleen de kwartaalresultaten, maar ook een plan dat focust op eendagsleveringen voor Prime-klanten. Daarmee wil het bedrijf van Bezos de concurrentie voor zijn. In de Verenigde Staten belooft Walmart bijvoorbeeld al levering binnen 2 dagen, zonder extra kosten.

Bij dat plan komen natuurlijk extra kosten. Amazon zal op jaarbasis 1,5 miljard dollar tijdens de feestdagen. Dat is een verdubbeling van vorig jaar. Om een levering van 1 dag waar te maken, zal het bedrijf magazijnen verplaatsen, dichter naar de klant.

Stijgende kosten, dalende winst

Daar komen opnieuw kosten bij. Er is voor die operatie meer personeel aangenomen, er kwamen dit jaar 100.000 personeelsleden bij. Wereldwijd stelt Amazon 750.000 mensen te werk.

Er was niet enkel slecht nieuws. De verkoop van Amazon zit in de lift, tot 24 procent meer dan vorig kwartaal. De omzet steeg naar 70 miljard, ruim boven verwachting.

Voor de feestdagen voorspelt Bezos minder goede resultaten. Amazon mikt op een verkoop van 80 tot 86,5 miljard. Dat is minder dan analisten initieel voorspelden.Voor het kwartaal dat nu loopt, rekent de multinational op een winst van 1,2 tot 2,9 miljard, opnieuw stevig onder de verwachtingen. Analisten hadden tot 5 miljard dollar winst voorzien.

Die cijfers vertaalden zich naar de beurs. Op 2 uur tijd daalde de prijs van een Amazon-aandeel met 7 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20