Seoul onder vuur voor seksistische richtlijnen zwangere vrouwen: ‘Zo zie je er niet slordig uit’

Officiële richtlijnen voor zwangere vrouwen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul geven tips om gewichtstoename te vermijden en over koken voor mannen die ‘niet gewend zijn om te koken’. De adviezen schoten bij velen in het verkeerde keelgat. 

Het Informatiecentrum voor Zwangerschap en Geboorte van het stadsbestuur van Seoul publiceerde de controversiële richtlijnen op 5 januari op zijn website. Vrouwen in het begin van hun zwangerschap werden bijvoorbeeld aangeraden om het huishoudelijk werk niet uit te stellen omdat het hen zou helpen een gezond gewicht te behouden. 

‘Gewicht onder controle houden’

Een van de richtlijnen luidt: ‘Hang de kleren die je droeg voordat je zwanger was op een plaats waar ze gemakkelijk te zien zijn, want dat zal je motiveren om je gewicht onder controle te houden en terug te gaan naar hetzelfde gewicht als voor je geboorte. Als je in de verleiding komt om te veel te eten of te weinig te bewegen, kijk dan eens naar de kleren.’

Volgens een andere richtlijn moeten zwangere vrouwen ‘ondergoed, sokken, overhemden en zakdoeken in de lade klaarleggen voor de echtgenoot en de kinderen zodat ze die drie tot zeven dagen kunnen dragen terwijl je in het ziekenhuis bent’. En ze kunnen ook best een haarband kopen ‘zodat je er niet slordig uitziet, omdat je je haar een tijdje niet zult kunnen wassen’.

Golf van kritiek

Geschokte Zuid-Koreanen begonnen een petitie waarin ze vragen om sancties en een publieke verontschuldiging. Nadat de richtlijnen ook zware kritiek kregen op sociale media, werden de meeste offline gehaald volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Screenshots van de oorspronkelijke richtlijnen blijven echter circuleren op de sociale media.

‘Denken ze nog steeds dat getrouwde vrouwen de huishoudsters van hun man zijn?’ schreef een socialemediagebruiker volgens Yonhap. Iemand anders schreef: ‘Het is moeilijk om zelfs maar te ademen tegen het einde van een zwangerschap en ze verwachten dat we ondergoed en voedsel voor onze mannen bereiden?!’

Lees ook:

Meer