De Amerikaanse Senaat heeft woensdag een gigantisch wetsvoorstel goedgekeurd, ter waarde van maar liefst 280 miljard dollar. Dat geld zal het land investeren in de productie en ontwikkeling van technologie, om het hoofd te kunnen bieden aan de machtige Chinese markt.
Het wetsvoorstel werd goedgekeurd door 64 van de 97 senatoren die erop hebben gestemd, een overweldigende overwinning voor zijn voorstanders. Het gebeurt immers niet vaak dat beide partijen in de Amerikaanse Senaat het met elkaar eens zijn.
Een belangrijke kanttekening is wel dat slechts 17 Republikeinen voor hebben gestemd. Toch is dat significant: de Grand Old Party is doorgaans niet happig op overheidsinterventies op de markt. Maar ook de Democraten zouden vroeger minder snel voor het pakket hebben gestemd. Dat gaat er immers voor zorgen dat grote bedrijven enorme subsidies zullen krijgen, niet naar de zinnen van veel linkse politici.
Chipdeal eindelijk doorgevoerd
Het pakket waar zij op stemden, is immers heel ingrijpend: het voorstel is de grootste tussenkomst in het Amerikaanse industriebeleid in decennia. Er zal de komende jaren maar liefst 280 miljard dollar worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van technologie en innovatie. Dat moet ervoor zorgen dat de VS competitief blijft op industrieel, technologisch en vooral militair vlak.
Een van de cruciaalste onderdelen van het pakket, is misschien wel de Amerikaanse chipdeal. Die dreigde enkele weken terug nog te verzanden, maar zal nu dus toch zo’n 52 miljard dollar aan subsidies en belastingvoordelen vrijmaken om de Amerikaanse chipproductie op te krikken. Dat is van groot belang: zowel de VS als Europa willen de afhankelijkheid van Taiwanese chips afbouwen, dat het leeuwendeel van de globale chipproductie in handen heeft.
Daarbovenop komt meer dan 200 miljard voor wetenschappelijk onderzoek, voornamelijk bestemd voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI), robotica, quantumcomputers en een hele reeks andere technologieën.
Op naar het Huis
Nu de deal door de Senaat is geraakt, moet het wel nog worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, de andere kamer van het Amerikaans Congres. Analisten verwachten dat dit geen probleem zal zijn en dat een aantal Republikeinen ook hier voor zullen stemmen.
Daarna zou president Joe Biden, een grote voorstander van de deal, de wet officieel kunnen maken. Dat zou zelfs deze week al mogelijk zijn, indien er zich geen problemen voordoen in het Huis.
(kg)