Key takeaways
- De Amerikaanse wetgeving beschouwt memecoins niet als effecten of investeringsproducten.
- Transacties met memecoins hoeven niet geregistreerd te worden bij de SEC, de toezichthouder van Amerikaanse effectenbeurzen.
- Kopers en houders van memecoins hebben geen bescherming die typisch wordt geboden door federale effectenwetten.
De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), toezichthouder van Amerikaanse effectenbeurzen, heeft onlangs een verklaring uitgegeven waarin wordt verduidelijkt dat memecoins niet worden beschouwd als effecten of investeringsproducten onder de federale wetgeving. Deze aankondiging is bedoeld om meer transparantie te bieden over de toepassing van de effectenwetgeving op de snel evoluerende wereld van memecoins.
Standpunt van SEC
De SEC benadrukte dat transacties met memecoins niet onder de definitie van effectenaanbiedingen vallen en dat deelnemers aan deze transacties daarom niet verplicht zijn om ze bij de commissie te registreren. Het is belangrijk om op te merken dat kopers en houders van memecoins geen bescherming krijgen die typisch is voor de federale effectenwetten.
Memecoins als verzamelobjecten
Memecoins, vaak gebaseerd op populaire internetmemes of inside jokes, hebben over het algemeen beperkte of geen praktische functionaliteit. Dit kenmerk zorgt ervoor dat ze niet voldoen aan de criteria voor een “beleggingscontract” zoals gedefinieerd door de Howey Test, een wettelijke standaard die gebruikt wordt om te bepalen of een actief een effect is. De SEC vergelijkt memecoins met verzamelobjecten en stelt dat hun waarde voornamelijk voortkomt uit de marktvraag en speculatie in plaats van inherent nut.
Volatiliteit van memecoins
Net als bij verzamelobjecten kunnen de prijzen van memecoins aanzienlijk schommelen door speculatieve handel en het marktsentiment. Deze volatiliteit gaat vaak gepaard met waarschuwingen over de risico’s van deze activa en hun gebrek aan praktische toepassingen buiten entertainment of niet-functionele doeleinden.
Dit standpunt komt overeen met eerdere opmerkingen van Hester Peirce, die de pas opgerichte Crypto Task Force van de SEC leidt. Peirce gaf aan dat memecoins waarschijnlijk buiten de regelgevende bevoegdheid van de SEC vallen op basis van de huidige regelgeving, en suggereerde dat andere agentschappen zoals de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) misschien beter geschikt zijn om toezicht op ze te houden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!