Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 26 JAN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Seattle schrijft wet op maat tegen Amazon

Logo Business AM
Business

14/01/2020 | Ruben Van Lent | 3 min leestijd

Het hoofdkwartier van Amazon in Seattle. - Isopix

De Amerikaanse stad stemde maandagnacht Belgische tijd een wet die bedrijven met ten minste 5 procent eigenaarschap in het buitenland verbiedt om politieke donaties te doen. Ze wil daarmee de hegemonie van Amazon aan banden leggen.

Amazon, met hoofdkwartier in Seattle, heeft volgens het persagentschap Reuters 9 procent van zijn aandeelhouders in het buitenland zitten, waardoor de techgigant onder de wet valt.

Hoewel niemand het met zoveel woorden zegt, lijkt de wet op maat geschreven om Amazon te kortwieken. Het bedrijf ligt al sinds zijn komst in 2011 onder vuur in de stad in de Amerikaanse staat Washington. De influx aan Amazon-personeel heeft de huizenprijzen sterk de hoogte ingejaagd de afgelopen jaren en de infrastructuur kan de vele nieuwkomers moeilijk aan. De inwoners spreken van een ‘Amageddon’, naar het Bijbelse Armageddon, het einde der tijden.

Politieke druk

Maar het bedrijf creëert heel wat welvaart in de stad en koopt zijn macht ook wel een beetje af. In 2019 deelde de e-commercereus 1,5 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) uit aan verkiesbare politici, in de hoop dat de volgende gemeenteraad bedrijfsvriendelijker zou zijn. Ter vergelijking: in 2015, bij de vorige verkiezingen, was dat maar 130.000 dollar.

Alle moeite ten spijt werd in november een socialistische kandidaat verkozen die meteen ijverde voor een vlaktaks op de grootste bedrijven, om daarmee de huizencrisis te bezweren. De wet werd aangenomen in mei 2018, maar werd even snel weer afgevoerd onder druk van Amazon en andere bedrijven.

Andere niveaus

Het is dus maar de vraag hoelang deze wet zal bestaan. Los daarvan kunnen we ons vragen stellen bij de effectiviteit ervan. De inwoners van Seattle zullen er waarschijnlijk iets beter van worden, maar zolang Amazon druk kan uitoefenen op andere politieke niveaus zal het wel een weg vinden om zijn hegemonie te behouden. Seattle is wel al de tweede Amerikaanse stad die een limiet zet op politieke donaties. In 2017 stemde St. Petersburg in Florida een gelijkaardige wet.

Naast Amazon hebben ook onder andere Google en Facebook kantoren in Seattle. Het is niet bekend hoeveel buitenlandse eigenaars zij hebben.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president
Quote van de dag Barack Obama

Vrouwen zijn niet perfect, maar ze zijn ontegensprekelijk beter dan mannen aan de macht.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama