Veel bedrijven herbekijken vanwege de coronacrisis de organisatie van de sociale verkiezingen. ‘Werkgevers zetten alles in het werk voor veilige verkiezingen, maar de complexiteit en het strikte tijdskader zorgen voor een bottleneck voor wie last-minute wil bijschakelen naar briefstemmen’, meldt HR-dienstenverlener SD Worx vrijdag.
Bij SD Worx, dat meer dan een kwart van de bedrijven ondersteunt, is de maximale capaciteit voor briefstemmen ondertussen bereikt. De laatste maand zijn er 50 procent meer briefstemmers bijgekomen: ‘Van 80.000 briefstemmers gaan we nu naar 120.000, wat ongezien is, binnen het beperkte tijdskader’, klinkt het.
‘De praktische uitvoering ligt nu bij werkgevers maar veel bedrijven kunnen in deze moeilijke tijden zelf niet de resources vrijmaken om een complex proces als een briefstemming op heel korte termijn logistiek rond te krijgen’, zegt Matthias Jacxsens, projectleider sociale verkiezingen van SD Worx.
Kritiek van ACV Puls
Vakbond ACV Puls bekritiseerde eerder vrijdag SD Worx omdat die er volgens hem niet in slaagt om in een aantal bedrijven de stembrieven tijdig bij de werknemers te krijgen in een termijn die nog steeds zeer haalbaar is voor elk gemiddeld bedrijf. ‘Een logistiek probleem van verzending van brieven als alibi aanvoeren om sociale verkiezingen nog eens te verdagen, is schandelijk voor een sociaal secretariaat zoals SD Worx, nota bene één van de grootste in ons land’, zo klonk het scherp.
Jacxsens reageert: ‘We hebben nog heel wat bedrijven in extremis kunnen helpen, maar het blijft mensenwerk en de productiecapaciteit is zeker niet eindeloos; dat weten vakbonden ook. Er is bij ons en bij onze partner heel snel geschakeld, maar ook bij ons zijn de grenzen voor de eerste verkiezingsweek bereikt.’
‘Als briefstemmen de enige oplossing is maar de tijd ontbreekt, dan kunnen de sociale partners in overleg even op de pauzeknop duwen van de procedure’, zegt Jacxsens nog. ‘Daarom voorzien we samen met onze partners enkele weken langer extra capaciteit, indien gewenst, als werkgevers het niet zelf kunnen organiseren.’ Enkele ziekenhuizen bijvoorbeeld hebben ondertussen de verkiezingen met een week of twee uitgesteld.